Model Bekalan & Permintaan dan Sekatan Perdagangan

Penawaran dan permintaan menjadikan ekonomi pasaran berfungsi. Mereka menentukan kuantiti barang yang dihasilkan, harga di mana ia dijual dan pelbagai barang yang ada di rak-rak kedai runcit, peruncit dan perniagaan kecil di seluruh negara. Perdagangan antarabangsa dalam ekonomi global juga mempengaruhi pelbagai barang yang dapat ditawarkan oleh peniaga kecil kepada pelanggan mereka. Penawaran dan permintaan mempengaruhi harga barang buatan asing juga, tetapi pemerintah bertindak untuk menyekat perdagangan, seperti tarif dan halangan lain, memutarbelitkan kekuatan ekonomi asas ini.

Ciri Penawaran dan Permintaan

Ahli ekonomi menggunakan model penawaran dan permintaan untuk menganalisis pasaran yang kompetitif di mana terdapat pelbagai penjual dan beberapa syarikat yang menawarkan barang dan perkhidmatan untuk dijual. Kewujudan banyak perniagaan bermaksud tidak ada satu syarikat pun yang dapat mempengaruhi harga barang. Selain barang domestik, syarikat tertentu juga boleh menjual produk buatan asing yang diperoleh melalui perdagangan luar negara antara negara.

Faedah Perdagangan

Negara-negara terlibat dalam perdagangan untuk memanfaatkan pengkhususan, menurut ahli ekonomi Harvard, Greg Mankiw. Sebagai contoh, satu negara boleh menghasilkan barang elektronik dengan kos yang lebih rendah daripada negara lain, sementara negara lain mungkin menikmati kelebihan yang sama dengan menghasilkan produk daging lembu dan daging babi. Perdagangan antara kedua negara ini memberi keuntungan kepada pengguna, yang menjimatkan wang dengan mendapat akses kepada barang asing dengan harga yang lebih rendah daripada produk domestik. Perdagangan membuka pasaran baru untuk pengeluar asing, mendorong mereka untuk menghasilkan lebih banyak, yang meningkatkan penawaran. Harga produk yang lebih rendah, sementara itu, permintaan bahan bakar meningkat di kalangan pengguna.

Kesan Tarif

Seperti yang ditunjukkan, perdagangan antarabangsa memungkinkan perniagaan kecil untuk menawarkan pelanggan mereka pelbagai jenis barang dengan harga yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, pemerintah kadang-kadang menetapkan tarif dan sekatan perdagangan lain, sering untuk melindungi industri dalam negeri dari persaingan asing. Tarif adalah cukai ke atas barang yang diimport. Tarif menaikkan harga produk asing, yang menguntungkan pengeluar domestik tetapi merugikan pengguna melalui harga yang lebih tinggi. Tarif untuk satu barang boleh mempengaruhi harga produk lain jika barang tersebut digunakan untuk menghasilkan barang lain. Tarif keluli, misalnya, menaikkan harga barang yang dihasilkan dari baja. Seiring berjalannya waktu, harga yang lebih tinggi yang disebabkan oleh tarif menurunkan permintaan pengguna.

Sekatan Perdagangan Lain

Tindakan pemerintah lain untuk membatasi akses barang asing ke pasar domestik termasuk halangan perdagangan dan kuota import, yang membatasi penawaran keseluruhan barang tertentu. Sama seperti tarif mengurangi permintaan dengan menaikkan harga, batasan yang dikenakan oleh pemerintah terhadap barang-barang import mengurangi penawaran yang ada, menaikkan harga. Sekatan itu membebaskan pengeluar domestik untuk bersaing dengan barang yang lebih murah, yang memungkinkan mereka mengenakan harga yang mereka inginkan, sementara pengguna membayar lebih banyak untuk produk daripada pembeli di negara lain yang memiliki akses ke barang yang lebih murah.