Bagaimana Inventori Mati Membelanjakan Wang?

Inventori mati atau stok mati terbuat dari produk yang ditarik dari rak kedai kerana ia sudah usang atau tidak pernah dijual. Walaupun beberapa syarikat mencari cara untuk menjual beberapa inventori mati di pasaran sekunder, memegang dan menguruskan stok usang mempunyai beberapa kos.

Kos Peluang

Kos inventori mati biasa adalah peluang penjualan yang terlepas. Sekiranya anda menarik 50 unit produk dengan titik harga $ 10 dari rak, secara teorinya anda akan kehilangan hasil $ 500. Dalam beberapa kes, syarikat boleh menjual stok yang ditarik kepada penjual semula harga untuk mengumpulkan sejumlah pendapatan. Walau bagaimanapun, ini biasanya tidak akan meliputi harga penuh yang terlepas di pasaran atau kos untuk mendapatkan barang pada mulanya. Barang-barang yang rosak, seperti makanan atau ubat-ubatan, sering dibuang. Apabila inventori usang ditinggalkan di rak terlalu lama, anda juga kehilangan peluang untuk potensi penjualan dan keuntungan pada barang yang lebih baru.

Upah Pekerja

Perniagaan juga mesti membayar pekerja yang membuat inventori ketinggalan zaman atau tidak terjual dari rak. Dengan produk dan paparan produk yang lebih kecil, pelaburan masa mungkin minimum. Walau bagaimanapun, paparan atau tayangan besar, terutamanya di beberapa lokasi kedai, memerlukan upah beratus-ratus atau ribuan dolar untuk masa yang terlibat dalam menarik produk. Masa juga dihabiskan untuk mengatur produk dalam simpanan dan memuatkannya ke atas trak ketika inventori dibawa keluar.

Kos Pengagihan

Inventori yang tidak dibuang mesti disimpan di suatu tempat dan sering dipindahkan oleh penjual. Peruncit, misalnya, biasanya menarik produk dari rak dan mereka menghantarnya pusat pengedarannya sendiri, ke gudang pihak ketiga atau terus ke pembeli. Terlepas dari pendekatan, kos biasanya dikenakan untuk pergerakan dan penyimpanan. Ketika mengangkut barang tersebut untuk dijual kepada pembeli di luar harga, misalnya, Anda memiliki biaya gas dan pengangkutan. Semasa menyimpan inventori mati, anda membayar tenaga kerja dan utiliti di ruang simpanan.

Kewangan dan Insurans

Dalam menjual semula perniagaan, membawa inventori yang berlebihan boleh menyebabkan yuran kewangan dan premium insurans yang lebih tinggi. Syarikat sering membeli barang dari pembekal. Semakin lama anda menyimpan stok mati tanpa mencairkannya atau membersihkannya untuk mendapatkan barang segar, semakin banyak faedah yang anda dapat dari obligasi hutang. Penjual juga biasanya membayar premium insurans berdasarkan nilai inventori yang disimpan di kedai. Sekiranya anda menyimpan lebihan inventori, premium anda mungkin meningkat.