Cara Memulakan Kafe Teh Anda Sendiri

Anda sudah tahu betapa enaknya secawan teh hangat. Mungkin anda bangga mengetahui banyak campuran dan pastri enak apa yang harus mereka sertai. Dengan kepintaran, kerja keras dan modal, anda dapat mengubah minat anda terhadap teh menjadi perniagaan kafe teh yang berkembang pesat. Sama ada anda memutuskan untuk memberi tumpuan kepada orang ramai di kolej, perniagaan atau gabungan kedua-duanya, lokasi, produk hebat dan perkhidmatan pelanggan yang sempurna akan menjadi kunci kejayaan anda.

1

Kembangkan rancangan perniagaan anda. Rancangan perniagaan yang baik merangkumi pernyataan misi, analisis persaingan, dan garis besar kewangan, hiasan dan pasaran sasaran semasa dan yang diproyeksikan serta penyelesaian untuk sebarang kemungkinan rintangan. Rancangan perniagaan akan berguna ketika mencari pelabur dan mendekati bank untuk pinjaman dan pengembangan masa depan; oleh itu, mestilah seprofesional dan selengkap mungkin.

2

Mematuhi peraturan perundangan tempatan, daerah dan negeri. Daftarkan lesen perniagaan anda. Buat nama untuk kafe sebelum memohon lesen di balai kota kerana nama mesti tertera di lesen. Kunjungi jabatan kesihatan tempatan dan pemeriksa kod untuk memastikan bahawa perniagaan anda mematuhi pemeriksaan kesihatan, permit bangunan dan sijil lain yang diperlukan. Memohon nombor pengenalan cukai dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

3

Ketahui mengenai persaingan anda. Mengetahui bagaimana mereka beroperasi, produk yang mereka tawarkan dan bagaimana mereka menggunakan ruang mereka memberi anda peluang untuk melakukannya dengan lebih baik. Simpan rekod harga pesaing, teh dan sebarang masalah yang anda amati agar anda dapat membina perniagaan anda dengan standard yang tinggi dan perkhidmatan pelanggan yang sangat baik.

4

Gunakan apa yang anda pelajari dari pertandingan untuk menargetkan pangkalan pelanggan khusus anda. Sekiranya persaingan di sekitarnya melakukan pekerjaan yang buruk, anda boleh menyesuaikan perniagaan anda untuk menarik minat orang yang sama, lebih baik. Sekiranya terdapat persaingan yang signifikan untuk satu pasar, seperti anak-anak kuliah, tetapi sangat sedikit untuk menarik minat perniagaan, anda boleh menyasarkan orang perniagaan dengan suasana, tema rumah teh dan pilihan teh anda.

5

Cari lokasi. Pilih etalase dengan tingkap sehingga orang yang berjalan kaki dapat menghargai suasana yang disediakan oleh kafe teh anda. Jalan yang sibuk dengan banyak tempat letak kenderaan sangat sesuai. Elakkan membeli kafe teh yang sudah tidak berfungsi, kerana sukar untuk mengatasi reputasi buruk yang mungkin telah dibangunkan oleh penghuni sebelumnya. Sebagai gantinya, pilih bangunan kosong atau lokasi perniagaan yang bukan kedai kopi.

6

Hiaskan kafe. Suasana adalah segala-galanya di kafe teh. Corak keseluruhan hiasan dengan tema atau corak eklektik dan pasangkan sofa, kerusi dan bangku yang mendorong kelonggaran dan percakapan. Lampu yang diletakkan secara individu berfungsi lebih baik daripada lampu overhead yang terang. Untuk rancangan untuk memenuhi kerumunan perniagaan, tema moden dan tenang berfungsi dengan baik sehingga pelanggan dapat bertemu di rumah teh anda untuk mengadakan temu ramah pekerjaan dan mesyuarat perniagaan. Sebagai alternatif, orang ramai di kolej akan berhijrah ke sebuah kedai teh yang menyediakan muzik optimis dan tema yang menyeronokkan dan menyeronokkan.

7

Sewa atau beli peralatan yang diperlukan, termasuk linen, cawan teh, pinggan mangkuk perak dan pastri. Menyewa membolehkan anda mengubah corak sesuka hati dengan panggilan telefon atau e-mel semasa pembelian mengurangkan kos bulanan anda kerana anda memiliki kepingan dan tidak perlu membayar yuran sewa bulanan.

8

Stok terkumpul. Kembangkan hubungan dengan penjual teh dan pilih 10 teh yang akan ditawarkan setiap hari. Mengehadkan stok dapat membantu membina pelanggan anda kerana terlalu banyak pilihan dapat mengatasi pelanggan. Sepuluh jenis teh memberikan pilihan tanpa terlalu banyak. Juga kenal pasti 80 hingga 100 campuran teh yang boleh dipesan mengikut keperluan dan gunakannya untuk menawarkan lima campuran khas setiap hari. Selaraskan gabungan khas dengan musim, cuti dan majlis-majlis lain. Sediakan juga pastri dan keropok yang boleh dipasangkan dengan teh.

9

Buat campuran teh khas. Ajak rakan dan ahli keluarga untuk menghabiskan satu hari mencuba pelbagai kombinasi. Apabila anda menjumpai salah satu yang anda rasa mewakili kafe anda, beri nama dan jadikan teh khas kafe.

10

Menginsuranskan kedai. Insurans untuk bangunan, stok dan tanggungan adalah syarat minimum pemilikan kafe.

11

Menggaji pekerja. Tentukan sama ada anda akan mempunyai pekerja sambilan atau sepenuh masa dan seterusnya meletakkan iklan di kertas tempatan dan dalam talian. Tentukan dalam iklan apa pekerjaan yang diperlukan, apa yang dibayar dan apa, jika ada, pengalaman yang anda perlukan oleh pemohon untuk mengurangkan jumlah pemohon yang tidak berkelayakan. Pekerja sambilan biasanya tidak mengharapkan faedah sementara pekerja sepenuh masa sering mencari jawatan yang menawarkan insurans kesihatan dan percutian berbayar tahunan. Pekerja sepenuh masa biasanya lebih mudah dijadualkan kerana ada lebih sedikit untuk menyulap.

12

Buka pintu. Pembukaan lembut, yang merupakan bukaan yang tenang tanpa banyak keriuhan, membolehkan anda menguji kafe dan produknya sebelum membuat percikan dengan bukaan besar. Beberapa perniagaan juga mengadakan malam VIP, di mana saudara-mara pekerja, orang kenamaan kawasan dan vendor dijemput untuk menghabiskan produk sampel malam secara percuma dan memberikan maklum balas mengenai pengalaman tersebut. Pembukaan besar biasanya dirancang selama beberapa minggu setelah pembukaan lembut dan merangkumi banyak iklan. Pembukaan besar bertujuan untuk mengumumkan kejayaan pembukaan rumah teh anda. Minta stesen radio tempatan untuk menyiarkan dari lokasi anda semasa pembukaan. Anda biasanya membayar yuran untuk perkhidmatan ini, tetapi kedai teh anda diiklankan di radio secara berterusan selama satu shift.

13

Pasarkan rumah teh anda. Reka laman web yang menerangkan perniagaan anda, termasuk kalendar acara dan album foto peristiwa menyeronokkan yang berlaku. Halaman laman rangkaian sosial mengumpulkan pengikut yang akan meletakkan halaman perniagaan anda di halaman mereka, sehingga menjangkau semua kenalan mereka. Iklan di media cetak tempatan dan di stesen radio dan televisyen juga menjangkau bakal pelanggan bergantung pada tempat dan waktu iklan yang dipilih.