Adakah Peraduan Pemasaran Berkesan?

Peraduan dan undian adalah alat promosi yang biasa digunakan oleh syarikat untuk menarik pelanggan ke syarikat atau produk mereka. Pertandingan sedikit berbeza dengan undian kerana ia memerlukan para peserta untuk menyelesaikan beberapa cabaran, seperti soalan trivia, atau menunjukkan bakat atau kemahiran. Kedua-dua alat ini mempunyai beberapa kekuatan sebagai alat pemasaran, tetapi potensi kekurangan juga.

Faedah Promosi

Tujuan utama pertandingan adalah untuk menarik minat syarikat atau jenama anda dan membuat heboh di pasar. Seorang peruncit boleh mengundurkan tiket konsert utama atau hadiah besar untuk memberi pelanggan rasa senang dan menyumbang kepada iklan dari mulut ke mulut ketika orang memberitahu orang lain mengenai peluang itu. Apabila filem atau muzik baru keluar untuk hiburan di rumah, syarikat dan syarikat iklan sering menawarkan promosi peraduan melalui radio, televisyen dan media dalam talian. Ini menarik perhatian ke arah pelancaran produk baru. Promosi peraduan dalam talian juga telah digunakan untuk menjana peminat perniagaan web dalam bentuk rakan Facebook, pengikut Twitter, e-mel atau pelanggan suapan.

Faedah Penyelidikan

Peraduan juga menawarkan kelebihan dari sudut penyelidikan. Apabila orang mendaftar atau bersetuju untuk berpartisipasi, anda dapat mengumpulkan nama, maklumat hubungan dan mendapatkan jawapan untuk pertanyaan penyelidikan lain. Sebagai contoh untuk pemberian televisyen, pengeluar mungkin merangkumi soalan mengenai tabiat peserta TV. Semasa pengguna mendaftar di peruncit elektronik tempatan, mereka mengisi borang dengan maklumat dan jawapan mereka. Syarikat mengumpulkan ini untuk penyelidikan dan analisis untuk mempromosikan produk itu atau yang lain dengan lebih baik pada masa akan datang.

Kos

Berkaitan dengan alat pemasaran lain, peraduan selalunya kosnya agak rendah, bergantung pada persediaan dan hadiah. Dalam pertandingan yang berfokus pada penyelidikan, anda harus meluangkan banyak masa untuk menyusun dan menyiapkan borang penyertaan untuk memasukkan soalan yang mencukupi. Dalam beberapa kes, hadiah itu sendiri, seperti perjalanan atau alat utama, mempunyai perbelanjaan yang besar. Hadiah tunggal untuk perniagaan tempatan mungkin tidak seberapa. Kos dapat meningkat untuk beberapa hadiah yang ditawarkan di seluruh rangkaian runcit atau untuk mempromosikan produk baru.

Ketidakpedulian

Kesan pertandingan dalam mencapai objektif promosi mungkin dibatasi oleh ketidakpedulian atau motif pelanggan. Dalam beberapa kes, pengguna hanya mengisi borang sederhana dan memasukkannya ke dalam kotak tanpa memperhatikan produk atau jenama yang diberikan dalam promosi. Internet telah menghasilkan sejumlah besar pertandingan kecil dan besar untuk mempromosikan perniagaan dan jenama web secara dalam talian. Ini juga membawa kepada pertandingan dan menyapu direktori dan kelab di mana pengguna dengan cepat melalui banyak peluang pertandingan dengan tujuan memenangi hadiah, dan sering menjualnya di laman lelong. Dalam senario ini, peserta, dan selalunya pemenang, tidak semestinya mendapat kesan yang tidak dapat dilupakan oleh penganjur.