Bahagian Kewangan Industri Penurunan Berat Badan

Industri penurunan berat badan adalah perniagaan besar, dan semakin besar - terlepas dari kemelesetan. Satu kajian baru-baru ini menunjukkan betapa besarnya aspek kewangan industri ini. Berdasarkan penemuan kajian Marketdata edisi ke-11 dari AS Berat Badan & Diet Control Market, nilai industri penurunan berat badan dianggarkan bernilai $ 61 bilion pada tahun 2010. Nilai itu meningkat kurang dari 1 peratus sejak tahun sebelumnya, terutamanya sebagai hasil dari ekonomi yang perlahan.

Obesiti

Negeri-negeri di mana orang dewasa yang gemuk membentuk 30 peratus atau lebih populasi meningkat dari sembilan pada tahun 2009 menjadi 12 pada tahun 2010, menurut statistik yang disediakan oleh Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit. Dengan 72.5 juta orang Amerika berusia lebih dari 20 tahun dikategorikan sebagai obes, ia diakui sebagai ancaman kesihatan nasional dan cabaran utama. Program Healthy People 2010 kerajaan persekutuan mempunyai sasaran untuk mengurangkan jumlah orang dewasa yang gemuk di seluruh negara menjadi 15 peratus, dan tidak ada satu negeri yang berada dalam lingkungan tersebut.

Diet

Kajian Marketdata mendapati bahawa secara amnya 70 persen pemakanan menggunakan rancangan mereka sendiri, tetapi jumlah ini bertambah pada tahun 2010. Ini terjadi kerana pemakanan, yang menghadapi masalah pengeluaran, beralih ke penggunaan rancangan diet yang lebih percuma atau "DIY". Jumlah pendapatan yang dijana oleh diet dalam talian dianggarkan bernilai $ 842 juta pada tahun 2009; sebagai contoh, laman web WeightWatchers, yang mendahului senarai, mempunyai lebih daripada 1 juta pelanggan berbayar. Pendapatan dalam talian syarikat untuk tahun 2010 adalah $ 238 juta.

Makanan

Penyampaian makanan diet adalah segmen pasar yang nampaknya tidak menderita ekonomi menurun. Sebagai contoh, Nutrisystem adalah syarikat terbesar dalam bidang ini pada tahun 2010 dengan bahagian 55 peratus daripada bahagian pasaran $ 924 juta. Syarikat itu melaporkan pendapatan bersih $ 33.6 juta untuk tahun 2010, meningkat 16.8 peratus berbanding tahun fiskal sebelumnya. Penggunaan pengganti makanan menurun sekitar 2 peratus pada tahun 2010, tetapi kajian Marketdata meramalkan bahawa kenaikan pasaran akan membawa nilai segmen industri ini naik lebih dari $ 3 bilion pada tahun 2014.

Dadah

Nilai segmen pil diet runcit menurun, sebahagiannya disebabkan oleh penolakan kelulusan Pentadbiran Dadah Persekutuan untuk beberapa ubat penurunan berat badan yang belum selesai. Sebagai tambahan, salah satu pil diet terlaris telah ditarik keluar dari pasaran oleh FDA ketika didapati menjadi penyebab kerosakan hati pada pesakit, menurut artikel pada Mei 2009 di CNN Health. Syarikat farmaseutikal berusaha untuk mencari ubat diet yang berkesan dan mempunyai risiko mengurangkan kesan sampingan.

Klinik

Salah satu segmen industri penurunan berat badan yang paling ketara pada tahun 2010 adalah pertumbuhan pusat penurunan berat badan yang diawasi secara tiba-tiba. Satu jenama khususnya, Pusat Penurunan Berat Perubatan, meningkat dari 60 pusat menjadi lebih daripada 450 dalam tiga tahun selepas 2007, menurut kajian Marketdata. Kajian itu juga menunjukkan bahawa sekitar 60 peratus hospital masyarakat sekarang menawarkan program penurunan berat badan.

Program

Penjualan program penurunan berat badan komersial oleh lapan rantai komersil teratas mencapai $ 2.73 bilion untuk 2010. Weight Watchers adalah pemenang terbesar di kawasan ini, dengan pendapatan bersih untuk tahun $ 194.2 juta, meningkat sebanyak $ 17 juta dari tahun 2009. Ketika para penyelidik memfaktorkan dalam hasil program komersial yang lebih kecil, mereka meramalkan bahawa keseluruhan program komersial bernilai sekitar $ 3.4 bilion pada tahun 2011.