Bagaimana Syarikat DBA Berfungsi?

Memulakan perniagaan baru memang menarik dan, kadang kala, sangat memberangsangkan. Salah satu keputusan utama yang perlu dibuat awal adalah jenis entiti perniagaan yang akan anda kendalikan. Ini boleh menjadi pemilik tunggal, syarikat terhad (LLC) atau syarikat. Walaupun ada cara untuk mengubah struktur entiti di kemudian hari, menjadi sukar untuk melakukannya, dan ini juga boleh mengganggu operasi perniagaan. Luangkan masa untuk memahami sepenuhnya bagaimana pelbagai entiti, termasuk memfailkan sebagai syarikat DBA, berfungsi sebelum anda memasuki operasi ketika menjalankan perniagaan. Ini dapat menjimatkan masa dan wang anda dalam jangka masa panjang.

Asas DBA

Banyak pemilik perniagaan baru mendapati diri mereka bertanya, "Apa itu syarikat DBA?" Sebilangan besar sebenarnya mengetahui tentang DBA tetapi tidak biasa dengan istilah tersebut. Istilah DBA bermaksud "menjalankan perniagaan sebagai." Dalam kebanyakan kes, ini adalah orang yang "menjalankan perniagaan sebagai" syarikat, dan menggunakan nama syarikat untuk semua penjenamaan dan pemasaran awam. Ini juga dipanggil hak milik tunggal.

Menubuhkan syarikat DBA memerlukan lebih banyak daripada pergi ke pejabat kerani daerah dan melamarnya. Bergantung pada tempat anda tinggal, daerah anda mungkin membenarkan pendaftaran anda dalam talian atau anda mungkin perlu memuat turun dokumen DBA yang berkenaan dari laman web kerani daerah. Biasanya, pendaftaran adalah murah, berbanding dengan entiti perniagaan lain seperti LLC atau syarikat, yang kedua-duanya memerlukan pendaftaran dengan setiausaha pejabat negeri di negeri anda. Bayaran mungkin serendah $ 10 untuk mendaftar DBA.

Menetapkan DBA Anda

Apabila anda mendaftar sebagai DBA, anda memilih nama perniagaan dan anda menyatakan kepada daerah dan masyarakat umum bahawa anda berhasrat untuk berniaga dengan nama ini. Sebagai contoh, Jane Jones ingin membuka Perkhidmatan Tempat Duduk Haiwan Peliharaan sebagai DBA. Dia mendaftar dengan kerani daerah sebagai Jane Jones, DBA Pet Sitter Extraordinaire. Daerah akan mengambil pendaftaran dan memproses bayaran. Pendaftaran belum selesai. Daerah ini memulakan pencarian perbandingan untuk memastikan Jane tidak menggunakan nama perniagaan orang lain.

Sebagai contoh, Jane tidak dapat menjalankan perniagaan sebagai Petco Pet Services, kerana itu adalah nama jenama yang sudah digunakan dan akan membingungkan orang ramai, dan berpotensi menjadi gambaran yang salah mengenai hubungan dengan syarikat yang lebih besar. Jane juga mesti menyiarkan senarai barunya di surat khabar umum, memberitahu masyarakat umum bahawa dia berhasrat untuk berniaga sebagai Pet Sitter Extraordinaire. Setelah pendaftaran dan nama DBA diluluskan, dia dapat menjalankan perniagaan di bawah DBA-nya menggunakan laman web, kad perniagaan dan bahan pemasaran.

Walaupun kebanyakan perniagaan DBA adalah hak milik tunggal, ada kemungkinan syarikat juga memfailkan DBA. Ini bermaksud syarikat itu beroperasi dengan nama yang berbeza daripada yang difailkan dengan setiausaha negara. Sebagai contoh, ACME Holdings Inc. mungkin memilih untuk menjalankan perniagaan sebagai Cellphone Superstore. Syarikat kemudian mengemukakan dokumen DBA kepada kerani daerah.

Pertimbangan Kewangan DBA

Apabila anda memilih DBA sebagai struktur entiti perniagaan anda, anda pada dasarnya mengatakan bahawa aset peribadi, kredit dan status cukai anda adalah sama untuk syarikat. Penasihat kewangan akan memberitahu anda untuk tidak mencampuradukkan aset peribadi dan perniagaan anda tetapi sebagai DBA, mereka secara tidak sengaja terikat pada tahap yang signifikan.

Apabila anda menubuhkan LLC atau syarikat, anda mesti mendapatkan Nombor Pengenalan Majikan (EIN), supaya anda dapat membuka akaun bank dan memohon kredit atau pinjaman. Ini memisahkan masalah aset dan kredit dari akaun peribadi anda. DBA tidak diperlukan untuk melakukan ini. Sebenarnya, kebanyakan pemilik perniagaan DBA mengekalkan Nombor Jaminan Sosial mereka sebagai nombor pengenalan cukai untuk perniagaan tersebut. Ini baik-baik saja, tetapi jika anda mempunyai pekerja, anda mungkin mempertimbangkan untuk mendapatkan EIN untuk memproses gaji, jadi kakitangan tidak mempunyai Nombor Jaminan Sosial peribadi anda. Adalah percuma untuk mendapatkan ini dari IRS.

Walaupun anda menggunakan Nombor Jaminan Sosial peribadi anda untuk perniagaan, buka akaun pemeriksaan perniagaan berasingan yang menyenaraikan DBA. Ini penting, bukan hanya untuk dapat menerima pembayaran yang dibayar kepada nama syarikat, tetapi juga, ia membantu anda mengesan pendapatan dan perbelanjaan di satu lokasi yang tidak berkaitan dengan perbelanjaan peribadi.

Apabila pemilik tunggal memfailkan cukainya, dia akan memfailkan penyata cukai peribadi dengan borang khas dalam penyata tersebut untuk menjelaskan perniagaannya. Failkan Borang IRS 1040 dan sertakan Jadual C. Jadual C merangkumi pendapatan dan perbelanjaan DBA secara keseluruhan. Sebilangan orang mempunyai lebih dari satu perniagaan rumah dan akan memfailkan Jadual C untuk masing-masing. Pendapatan bersih atau kerugian bersih yang ditentukan oleh Jadual C dilaporkan di Talian 12 Borang 1040.

Amaran

Perhatikan bahawa beberapa negeri memerlukan cukai eksais umum dibayar untuk semua pendapatan perniagaan. Hubungi negeri anda untuk mengetahui sama ada anda mesti mendaftar nombor cukai negeri dan melaporkan pendapatan perniagaan untuk tujuan cukai eksais umum.

Risiko Pemilik Tunggal

Secara amnya, menjadi pemilik perniagaan melibatkan risiko. Anda melaburkan wang atau anda mendapat pelabur atau pemberi pinjaman untuk membiayai perniagaan. Anda bertanggungjawab untuk membayar pekerja, vendor dan semua kos operasi. Sekiranya tidak ada aliran pendapatan yang masuk, tidak ada yang akan memberikan gaji. Pemilik tunggal berisiko lebih tinggi daripada struktur perniagaan lain, kerana selain risiko pelaburan kewangan, mereka juga berisiko bertanggungjawab.

Risiko pelaburan kewangan adalah risiko anda mungkin kehilangan wang yang anda masukkan ke dalam perniagaan. Sekiranya anda meletakkan $ 25,000 untuk menyewa ruang, mendapatkan inventori dan melakukan pemasaran, tetapi anda keluar dari perniagaan, maka anda akan kekurangan wang itu. Selain itu, anda mungkin bertanggungjawab terhadap liabiliti yang dilakukan, seperti jangka masa panjangan dan pinjaman. Contohnya, jika pajakan itu selama tiga tahun, tetapi anda menutupnya selepas itu, anda masih bertanggungjawab untuk pembayaran pajakan sehingga tempohnya selesai atau sehingga tuan tanah melepaskan anda dari kontrak. Perkara yang sama berlaku untuk pinjaman; jika anda mengeluarkan hutang kad kredit sebanyak $ 25,000 untuk membiayai perniagaan, maka anda bertanggungjawab untuk dana tersebut. Perlu diingat bahawa pemiutang dan tuan tanah akan melihat aset peribadi anda, dalam hal ini, kerana anda adalah DBA,dan mereka boleh meletakkan gadai janji di rumah anda atau aset lain untuk membayar kewajipan tersebut.

Sebagai tambahan kepada risiko pelaburan kewangan, sebagai DBA, anda mempunyai kadar pendedahan yang lebih tinggi terhadap liabiliti umum dalam tuntutan mahkamah. Ini bermaksud bahawa jika seseorang tersandung dan jatuh ketika berada di kedai anda dan terluka atau menuntut anda atas sebab apa pun, orang itu dapat melampirkan aset peribadi anda ke aset perniagaan untuk berusaha mendapatkan lebih banyak daripada tuntutan itu. Walaupun anda mungkin mempunyai polisi insurans, jika anda tidak mendapatkan polisi perniagaan secara khusus, tuntutan undang-undang perniagaan tidak dilindungi dalam polisi rumah anda untuk pemilik perniagaan dari rumah. Dan bahkan mereka yang mempunyai insurans perniagaan mungkin diinsuranskan di bawah atau mungkin tidak mempunyai jenis insurans yang tepat, yang membuatnya secara peribadi tidak hanya terdedah kepada tuntutan undang-undang tetapi juga perkara yang remeh.

Strategi Keluar DBA

Strategi keluar merujuk kepada menutup atau menjual perniagaan. DBA atau pemilik tunggal mungkin menghadapi masalah dalam beberapa keadaan kerana strukturnya. Sebagai contoh, jika pemilik tunggal meninggal dan anak-anaknya ingin mengambil alih perniagaan, perniagaan mungkin diwajibkan untuk menutup pintunya melalui probet kerana ia terikat dengan pemiliknya, bukan entiti yang berasingan. Seperti yang telah disebutkan dalam kebankrapan, hutang dan liabiliti tetap dengan pemiliknya (atau harta tanah pemiliknya jika dia meninggal dunia). Ini bererti anda tidak boleh menutup perniagaan dan pergi tanpa mempedulikan rumah, simpanan dan aset peribadi anda.

Apabila DBA ditutup, ia mesti mengemukakan borang yang sesuai untuk pembubaran dengan kerani daerah. Sekiranya pemilik DBA memilih untuk menjual perniagaan, dia boleh walaupun dokumen baru harus diajukan kepada kerani daerah untuk memindahkan nama DBA kepada pemilik baru. Contohnya, jika penjaga buku ingin bersara dan menjual buku pelanggannya kepada penjaga buku lain, dia boleh dengan perjanjian pertukaran dan pemberitahuan yang betul kepada pelanggannya. Tetapi dia juga harus memberi tahu negara dan IRS agar tidak lagi bertanggung jawab atas pajak penghasilan, tanggungan atau tuntutan hukum. Dia akan menyatakan pada Jadual Cnya ketika dia memasukkan pendapatan tahun perniagaan terakhirnya bahawa itu adalah tahun terakhir dan perniagaan itu tidak lagi beroperasi dengan cara yang terikat dengan Nombor Jaminan Sosialnya.

Memilih Entiti Perniagaan Lain

Memilih entiti perniagaan bermula dengan menilai seberapa besar perniagaan itu, jenis risiko apa dan berapa pekerja yang anda rancangkan jika ada. Ringkasnya, semakin besar perniagaan anda dari segi pendapatan, semakin besar anda sebagai sasaran tuntutan undang-undang - malah perkara yang tidak masuk akal. Orang akan menuntut untuk mendapatkan penyelesaian dan jika anda tidak dilindungi insurans, anda bertanggungjawab bukan hanya untuk membayarnya tetapi untuk menyewa peguam bagi pihak anda. Inilah sebabnya mengapa dolar penyelesaian tuntutan undang-undang begitu tinggi dan mengapa orang terus memfailkan tuntutan undang-undang. Sekiranya pendapatan tinggi, adalah bijak untuk melihat LLC atau Syarikat untuk melindungi anda.

Sekiranya anda mempunyai aset peribadi, anda juga mesti mempertimbangkan untuk melindungi aset tersebut. Adalah satu perkara untuk meminjamkan wang atau melabur di syarikat anda sendiri. Tetapi anda tidak mahu kehilangan segalanya jika idea perniagaan anda gagal. Menubuhkan LLC atau syarikat akan membantu melindungi aset peribadi seperti rumah, kereta, kapal, akaun bank dan pelaburan dan juga sumber pendapatan lain. Dan jika anda merancang untuk mempunyai pekerja, adalah bijak untuk tidak hanya memastikan syarikat dengan pampasan pekerja dengan betul tetapi juga melindungi maklumat peribadi anda. Paling tidak, dapatkan EIN dari IRS supaya rekod gaji tidak mempunyai data peribadi anda. Sebaik-baiknya, berbincanglah dengan profesional cukai untuk menentukan sama ada anda berisiko dan jika anda harus mempertimbangkan entiti lain.

Mungkin perniagaan bermula kecil dan berkembang. Sudah tentu, ini adalah keadaan yang sesuai untuk pemilik perniagaan. Sekiranya anda mempunyai DBA dan perniagaan anda melebihi status pemilik tunggal, pertimbangkan untuk membuka LLC atau Perbadanan yang direka untuk melindungi aset anda, dan yang juga dapat memperoleh kredibiliti pelabur, dan akhirnya, akan melindungi anda dan keluarga anda. Ini biasanya memerlukan bekerja dengan akauntan, dan mengambil langkah-langkah khusus untuk membuka entiti perniagaan baru dengan setiausaha negara. Setelah anda memilikinya, anda akan menjual aset DBA kepada entiti baru dan menutup DBA. Untuk mengekalkan integriti jenama perniagaan anda, anda perlu mewujudkan semula DBA di bawah entiti baru dengan cara yang sama seperti ketika anda melakukan ini untuk hak milik tunggal anda.

Amaran

Semasa membuka perniagaan, selalu bijak untuk meninjau struktur entiti dengan peguam atau akauntan, untuk memastikan anda menubuhkan syarikat dengan cara yang paling ekonomik, tetapi dengan tahap keselamatan yang terbaik.