Prosedur Operasi Standard untuk Pejabat Depan Hotel

Pejabat depan adalah pusat hotel. Ini adalah kawasan pertama dan terakhir yang dilihat dan berinteraksi dengan para tetamu. Seberapa baik pejabat depan beroperasi dapat mewujudkan perniagaan berulang atau menjauhkan pelanggan. Prosedur operasi pejabat depan hotel yang standard akan menangani semua perkara dari penampilan pakaian seragam pekerja hingga membuat tempahan tetamu di teater tempatan. Prosedur ini sangat penting untuk daya maju kewangan hotel yang berterusan.

Tanggungjawab Jabatan Tempahan

Bahagian tempahan sering menjadi kenalan awal. Prosedur tempahan membolehkan kakitangan pejabat depan mengumpulkan maklumat dari para tetamu sebagai kaedah untuk memastikan tahap perkhidmatan yang optimum dan menghasilkan aliran pendapatan yang positif.

Secara khusus, prosedur mungkin menyatakan: "Semua pekerja reservasi akan menunjukkan kehangatan dan keramahan dalam mengumpulkan nama, alamat dan informasi kontak tamu, selain jumlah tamu di bawah tempahan dan jumlah malam yang diperlukan." Prosedur tempahan juga mungkin memerlukan notasi keprihatinan lain yang relevan, seperti menyediakan keperluan untuk tetamu kurang upaya dan anak-anak.

Daftar Masuk dan Daftar Keluar

Prosedur yang ada untuk daftar masuk dan daftar masuk tetamu dapat membuat dan mengekalkan pengalaman tetamu yang positif dengan menjadikan prosesnya cepat dan mudah. Prosedur daftar masuk mungkin menentukan, "Semua pekerja hotel akan secara konsisten tersenyum dan menjaga kontak mata dengan para tamu, menjelaskan kemudahan bilik dan menawarkan minuman jika ada penantian untuk bilik yang tersedia."

Setelah selesai proses daftar masuk, prosedur operasi dapat mengarahkan pegawai di meja depan untuk segera mengatur agar kakitangan perkhidmatan tamu membantu dengan bagasi dan mengantar tetamu ke bilik mereka. Prosedur check-out tetamu mungkin memerlukan bantuan bagasi disediakan dari bilik tetamu ke kaunter penerimaan tetamu, bahawa semua butiran bayaran hotel dijelaskan sepenuhnya dan para tetamu tidak perlu menunggu lebih lama daripada jangka waktu yang ditentukan untuk menyelesaikan check-out .

Perkhidmatan dan Bantuan Tetamu

Perkhidmatan tetamu, atau kakitangan loceng, biasanya merangkumi perkhidmatan valet, bantuan bagasi dan menjaga ketersediaan untuk bantuan umum. Prosedur mungkin ditulis dalam format yang ditentukan menggunakan arahan ringkas, seperti, "Anggota staf Bell akan segera dan dengan ramah menyambut tamu yang tiba dengan kenderaan, membuka pintu pemandu dan kemudian penumpang terlebih dahulu." Prosedur lain mungkin mengarahkan, "Anggota staf loceng akan memberikan bantuan bagasi dan mengantar tetamu secara peribadi ke bilik yang ditentukan mereka," dan "Anggota kakitangan perkhidmatan tetamu akan meletakkan kenderaan tetamu dengan selamat di kawasan yang ditentukan, kunci keselamatan dengan tanda pengenalan abjad dan menyimpan di dalam kabinet utama. "

Perkhidmatan Tambahan Pramutamu

Pramutamu hotel memberikan para tetamu bantuan di luar ruang lingkup perkhidmatan yang ditawarkan oleh kakitangan hotel yang lain. Tugas pekerja rutin merangkumi perhatian peribadi dalam membuat tempahan dan mengesahkan tempahan syarikat penerbangan, mengatur perkhidmatan menjaga anak atau mengatur aktiviti di luar kawasan seperti golf. Ketika digabungkan dengan prosedur operasi standar, layanan pramutamu dapat disampaikan sebagai, "Personel pekerja rutin secara konsisten akan memberikan bantuan yang efisien, ramah dan menampung kepada para tamu dengan permintaan khusus, seperti membuat pemesanan restoran di luar lokasi, menyewa pengangkutan limusin, menyelesaikan keperluan pusat perniagaan dan menangani masalah keselamatan. "