Tujuan Jawatankuasa Pemasaran untuk Bukan Untung

Kegiatan pemasaran syarikat bertujuan untuk menjana minat pengguna dan akhirnya mendorong perbelanjaan untuk produk atau perkhidmatan syarikat. Organisasi bukan untung memanfaatkan jawatankuasa pemasaran mereka dengan cara yang sama dalam menjana pendapatan. Kerana status mereka yang tidak menguntungkan, organisasi ini bergantung pada jawatankuasa pemasaran untuk mengembangkan strategi yang mendorong penglibatan dan pelaburan pengguna dalam misi organisasi.

Organisasi Bukan Untung

Organisasi bukan untung berusaha untuk memupuk kesedaran atau perkembangan mengenai isu, orang atau perkhidmatan; mereka akhirnya mengumpulkan wang untuk menyokong perjuangan mereka. Untuk mengumpulkan wang untuk tujuan tertentu, bukan untuk keuntungan mesti menyebarkan berita, seperti rakan sejawat mereka, dan juga menarik rasa tanggungjawab dan keterlibatan masyarakat mereka. Akibatnya, jawatankuasa pemasaran berperanan aktif dalam mendukung usaha penggalangan dana organisasi. Tujuan jawatankuasa pemasaran terletak pada memutuskan bagaimana mengeluarkan berita dan bagaimana menggabungkan tujuan dengan mesej pemasaran yang sesuai dengan pelanggannya.

Fungsi

Usaha pemasaran yang digunakan oleh organisasi nirlaba bekerja untuk mengumpulkan pendapatan yang diperlukan untuk operasi yang berterusan dan untuk mengumpulkan sumbangan untuk tujuan tertentu. Jawatankuasa pemasaran organisasi mengembangkan strategi bagaimana menyampaikan mesej bukan keuntungan kepada bakal penderma dan untuk menimbulkan minat terhadap penyebab yang diwakilinya. Jawatankuasa pemasaran boleh menggunakan pelbagai kaedah untuk mengeluarkan kata tersebut, beberapa di antaranya termasuk siaran pers, pengumuman radio, papan iklan dan kempen surat terus. Aset dan sumber daya organisasi yang ada mempengaruhi pilihan dan keputusan jawatankuasa pemasaran ketika mengembangkan strategi pemasaran.

Mesej Pemasaran

Jawatankuasa pemasaran bukan untung menangani tugas membuat pesanan pemasaran organisasi dan juga mesej pemasaran untuk pelbagai sebab yang dipromosikannya. Sama seperti syarikat-syarikat untung, bukan-untuk-keuntungan harus memaparkan misi dan objektif organisasi sehingga calon pelanggan mempunyai kesan yang jelas tentang apa organisasi berdiri dan mengapa mereka harus menyokongnya. Satu perbezaan yang ketara antara bukan-untung dan untung-untung terletak pada model harga yang digunakan dalam proses pemasaran. Harga untung barang dan perkhidmatan berdasarkan kos, nilai dan harga pasaran semasa. Bukan untung menyesuaikan harga atau permintaan permintaan agar sesuai dengan kemampuan pemberi hadiah. Sebenarnya, jawatankuasa pemasaran mesti berhubung dengan penaung 'kepercayaan dan nilai untuk mendapatkan jumlah sumbangan tertinggi yang dapat diberikan oleh pelindung.

Strategi pemasaran

Jawatankuasa pemasaran untuk nirlaba mengembangkan strategi pemasaran yang digunakan untuk mempromosikan misi dan tujuan organisasi. Strategi pemasaran juga dapat mensasarkan pekerja sukarelawan yang berpotensi untuk menyumbangkan masa dan kemahiran mereka bagi pihak organisasi. Strategi pemasaran asas berfungsi pada tiga tahap, yang merangkumi mencari pelanggan yang berpotensi, mendapatkan sumbangan dan mengembangkan pelindung yang setia. Jawatankuasa pemasaran boleh menggunakan kaedah penyelidikan pasaran atau teknik pemasaran pangkalan data untuk mencari pelanggan yang berpotensi. Jawatankuasa kemudian menyasarkan pesanan pemasaran mereka untuk meminta pelanggan berpotensi untuk menderma. Bahagian terakhir strategi pemasaran berfungsi untuk memastikan pelanggan yang ada terhubung dengan misi dan sebab organisasi, yang meningkatkan kemungkinan mereka akan menderma untuk tujuan masa depan.