Buruh Terancang di Industri Restoran

Walaupun terdapat pergantian pekerja yang kerap dan tenaga kerja lebih dari 13 juta orang, industri restoran hampir tidak mempunyai pekerja yang bersatu pada tahun 2011. Namun, kesatuan pekerja selalu berusaha untuk mengatur pekerja perkhidmatan makanan. Beberapa kawasan di negara ini hampir mempunyai tenaga buruh restoran yang bersatu.

Pengenalan

Sehingga 2011, industri restoran tidak mempunyai kesatuan pekerja nasional. Walau bagaimanapun, Pusat Peluang Restoran, atau ROC, menganjurkan hak pekerja restoran dan melaksanakan beberapa fungsi kesatuan pekerja tradisional. Sebagai contoh, ROC mengadakan kempen menentang restoran yang tidak memperlakukan pekerjanya dengan harga diri atau melanggar undang-undang buruh. ROC juga telah menyokong beberapa tuntutan mahkamah terhadap restoran.

Sebilangan pekerja restoran bergabung dengan kesatuan pekerja sekiranya mereka bekerja di sebuah kedai perkhidmatan makanan di bawah syarikat yang lebih besar. Sebagai contoh, BERSATU DI SINI mewakili 90,000 pekerja restoran, tetapi kebanyakan mereka bekerja di restoran di hotel, stadium, lapangan terbang dan sekolah.

Percubaan untuk Mengatur

Pekerja di restoran rantai nasional kadang-kadang mencuba kempen penyatuan. Sebagai contoh, pekerja New York Starbucks hampir bersatu pada tahun 2003. Pada tahun 2011, Lembaga Perhubungan Buruh Nasional membenarkan pekerja Jimmy John - sebuah kedai sandwic - memilih untuk membentuk sebuah kesatuan. Pekerja Jimmy John dengan tegas menolak usul untuk membentuk kesatuan dengan 87 hingga 85 undi, menurut QSR Magazine.

Kesan

Kurangnya pekerja yang teratur dalam industri restoran berperanan dalam upah rendah, kekurangan peluang dan penjagaan kesihatan. Sebagai contoh, hanya 10 peratus pekerja restoran yang mempunyai insurans kesihatan, rata-rata pekerja memperoleh $ 13,000 setahun dan 38 peratus pekerja bekerja beberapa jam tanpa menerima gaji, menurut laporan ROC 2010. Kesatuan juga boleh memberi faedah kepada majikan. Industri restoran mempunyai kadar perolehan sekitar 80 peratus dan melatih pekerja baru berharga antara $ 500 hingga $ 2,000 untuk setiap minggu latihan, kerana kesalahan oleh pekerja baru dan membuat cek kepada pelanggan yang mendapat layanan yang buruk. Persekitaran kerja yang lebih baik mungkin akan menyebabkan lebih banyak kestabilan di kolam pekerja industri restoran.

Pertimbangan

Secara amnya, kesatuan sekerja telah kehilangan kuasa selama ini. Sebagai contoh, kadar penyertaan pekerja untuk lelaki menurun 50 peratus antara tahun 1983 dan 2010, menurut Biro Statistik Buruh. Masa depan buruh teratur mungkin bergantung pada peningkatan tenaga pekerja muda dalam industri. Namun, restoran cenderung menakut-nakutkan wakil yang cuba menyatukan pekerja.