Cara Menubuhkan LLC untuk Perniagaan di Rumah

Syarikat Liabiliti Terhad adalah yang terbaik bagi kedua-dua dunia bagi banyak pemilik perniagaan kecil dan rumah. Kerana dianggap sebagai entiti sendiri, banyak risiko peribadi menjadi pemilik tunggal dihapuskan. Sebaliknya, kerana ia bukan syarikat penuh, lembaga pengarah, pemegang saham dan mesyuarat tahunan tidak diperlukan. Terdapat juga kelebihan cukai, kerana ahli LLC melaporkan perniagaan mengenai penyata cukai individu mereka. Penubuhan LLC boleh dilakukan secara relatif selagi syarat dan peraturan tertentu dipenuhi.

1

Buat nama untuk perniagaan. Untuk melamar LLC, perniagaan harus diberi nama dan nama itu harus diperiksa berdasarkan pangkalan data LLC semasa untuk mengelakkan pendua. Pilih lebih dari satu nama sehingga jika ada yang sudah digunakan, sekurang-kurangnya akan ada satu nama sandaran untuk perniagaan. Pastikan juga memasukkan "Syarikat Liabiliti Terhad," "LLC," "LLC," "Ltd" atau "Ltd." dalam nama perniagaan kerana salah satu pengenal tersebut adalah syarat untuk memiliki LLC. Singkatan ini berbeza mengikut negeri, jadi hubungi Setiausaha Negara anda untuk mengetahui pengenal yang ada.

2

Memohon semua lesen negeri dan tempatan dan izin perniagaan. Perniagaan mesti diiktiraf sebagai entiti di peringkat negeri dan tempatan sebelum status LLC akan diluluskan. Sebagai perniagaan di rumah, ini sangat penting kerana mungkin terdapat sekatan pengezonan yang akan menghalang perniagaan daripada dijalankan dari rumah.

3

Pilih ejen berdaftar dan Penganjur LLC. Ejen yang berdaftar adalah rakan kongsi atau wakil syarikat yang dilantik yang diberi kuasa untuk menerima dokumen rasmi untuk syarikat dari negeri atau perkhidmatan dalam proses pengadilan. Oleh kerana kepekaan peranan ini, sebaiknya rakan niaga utama atau perkhidmatan ejen berdaftar digunakan dalam kapasiti ini.

Penganjur LLC adalah orang yang ditunjuk untuk bertindak bagi pihak LLC. Dengan menandatangani aplikasi LLC, orang tersebut membuktikan bahawa semua yang termasuk dalam aplikasi itu benar.

4

Memohon Artikel Pembentukan (juga dikenali sebagai Artikel Organisasi). Ini adalah proses permohonan LLC yang sebenarnya. Pastikan anda mengisi permohonan dengan lengkap dan sertakan semua dokumentasi dan bayaran yang diminta. Ejen Berdaftar dan Penganjur LLC perlu menandatangani aplikasi, serta ahli utama lain sebagai rakan LLC dipanggil.