Apakah Kritikan Periklanan Yang Paling Umum?

Iklan berperanan penting dalam rancangan pemasaran syarikat anda. Untuk menarik pelanggan dengan berkesan, anda mesti melibatkan diri dalam iklan yang mempromosikan perkhidmatan dan produk anda. Bersiaplah untuk menghadapi kritikan, namun dari mereka yang percaya bahawa iklan itu menipu. Banyak kritikan terhadap pusat pengiklanan mengenai tuntutan palsu yang dibuat dalam mempromosikan produk, dan bahawa mereka terlalu sering mendorong pengguna untuk melakukan pembelian yang tidak mereka perlukan.

Tidak beretika

Etika kempen iklan sering kali dipersoalkan, terutama ketika pengguna didesak untuk melakukan pembelian yang tidak diperlukan atau diberi maklumat palsu dan menyesatkan. Menurut Majlis Komunikasi, misalnya, meletakkan harga pada iklan yang benar-benar tergolong dalam produk yang rendah adalah tidak beretika dan tidak sah. Mengandalkan stereotaip perkauman atau jantina adalah satu lagi amalan tidak beretika yang dicegah oleh dewan. Cetakan kecil dan tidak terbaca tidak dapat mengatasi tuntutan palsu yang dibuat dalam cetakan iklan yang lebih besar, seperti iklan Humira yang dijalankan oleh Abbott Labs pada tahun 2009. Dalam kes tersebut, iklan yang tidak beretika mengakibatkan denda $ 70 juta untuk ubat tersebut pengeluar, menurut CBS News.

Berlebihan

Iklan yang membesar-besarkan perbezaan antara produk anda dan produk pesaing anda sering dikritik sebagai palsu dan menyesatkan. Kadang kala meremehkan persaingan secara tidak adil dalam usaha memikat pengguna. Pelanggan sering merasa tidak senang dengan iklan negatif, yang kemudian dapat menimbulkan kebencian terhadap pencetus tuntutan yang berlebihan.

Menyinggung perasaan

Pengkritik iklan sering menunjukkan penggunaan seks dan sindiran seksual sebagai menyinggung perasaan dan tidak perlu. Beberapa kempen pengiklanan menarik tunjuk perasaan dari gereja-gereja kawasan, kumpulan wanita atau persatuan ibu bapa, seperti iklan Calvin Klein pada tahun 1970-an yang menampilkan Brooke Shields remaja. Pengkritik menyebut iklan itu pornografi dan eksploitatif. Pemboikotan dan tindakan undang-undang mungkin disebabkan oleh iklan yang menyinggung perasaan yang akhirnya boleh menyebabkan lebih banyak pendedahan untuk jenama anda. Sebagai contoh, peruncit pakaian Benetton mendapat liputan luas dan kritikan terhadap apa yang disebut sebagai kempen "tidak suka" pada tahun 2011 ketika menampilkan Presiden Obama mencium Hugo Chavez, seorang pemimpin Venezuela.

Materialistik

Satu lagi kritikan kuat terhadap iklan ialah merosakkan masyarakat dengan mempromosikan materialisme. Penyokong tanggungjawab sosial menuduh pengiklan memanfaatkan sistem perusahaan bebas untuk mengeksploitasi pelbagai populasi dengan iklan yang tidak beretika, menyesatkan dan menyinggung perasaan. Hasilnya, kata mereka, adalah populasi pengguna yang kurang berpengetahuan dan kurang mengambil berat. Menurut Yayasan Pendidikan Amerika, pengkritik mendakwa bahawa iklan bermain pada emosi orang dengan janji-janji penerimaan sosial dan tarikan seks, menyebabkan mereka membuat pembelian yang sebenarnya tidak mereka mampu dan tidak perlukan. Pengiklan tidak boleh memaksa pengguna untuk membeli sesuatu yang tidak mereka perlukan, tetapi iklan yang cukup berkesan dapat meningkatkan keinginan dan keinginan pengguna.