Cara Menggunakan Berkongsi di YouTube

Anda boleh mengewangkan kandungan YouTube anda dengan mendaftar dengan Program Rakan Kongsi. Salah satu keuntungan dari Program Rakan Kongsi YouTube adalah anda tidak dibatasi di mana anda dapat memuat naik video anda, kerana YouTube menawarkan perjanjian yang tidak eksklusif. Program ini membolehkan anda menjana wang melalui iklan, langganan dan barang dagangan.

Memilih

Untuk mendaftar ke Program Rakan Kongsi YouTube, arahkan ke halaman pengewangan akaun (pautan di Sumber), dan kemudian klik "Aktifkan Akaun Saya." Sekiranya butang tidak ada di halaman anda, ini bermakna bahawa akaun anda telah dinonaktifkan untuk pengewangan, dalam hal ini hubungi YouTube untuk mendapatkan petunjuk tentang cara mendapatkan reputasi yang baik. Untuk mengambil bahagian dalam Program Rakan Kongsi, sekurang-kurangnya satu video mesti ada di akaun anda, dan video anda mestilah asli dan mesra pengiklan. Contohnya, video yang anda muat naik tidak boleh menggunakan lagu, gambar dari filem atau rakaman permainan video melainkan penggunaannya telah disetujui oleh pencipta.

Mendayakan Iklan

Semasa anda memuat naik video ke YouTube, klik "Pengewangan" di halaman muat naik, dan kemudian klik "Monetkan Video Saya." Pilih format iklan, dan kemudian klik "Simpan Perubahan." Sekiranya anda tidak pasti format iklan yang hendak diaktifkan, klik ikon tanda tanya di sebelah format untuk membaca lebih lanjut mengenainya. Klik "Simpan Perubahan." Apabila muat naik selesai, YouTube menyemak video untuk memastikannya sesuai, dan kemudian menghubungi anda dengan sebarang pertanyaan hak cipta. Untuk mengewangkan video yang telah anda muat naik, klik "Edit" di sebelah video untuk mendapatkan akses ke pilihan pengewangan.

Anotasi Barang

Cara lain untuk menjana wang dengan Program Rakan Kongsi adalah dengan mengaktifkan anotasi barang dagangan, sehingga pautan ke item yang anda jual muncul pada video anda. Untuk membuat anotasi, akaun anda perlu berada dalam keadaan baik dan disahkan. Klik ikon anak panah di sebelah video, klik "Anotasi", pilih "Tambahkan Anotasi", tandai kotak centang pautan, pilih "Merch" dari menu lungsur turun, tambahkan pautan anda, dan kemudian klik "Simpan."

Saluran Berbayar

Untuk memenuhi syarat untuk saluran berbayar, akaun anda harus disahkan melalui telefon, dalam keadaan baik dan disambungkan ke akaun Google AdSense. Anda juga perlu mempunyai sekurang-kurangnya 10,000 pelanggan aktif. Buka halaman Ciri Akaun anda, klik "Langganan Berbayar", klik "Aktifkan", lalu pilih "Saya Terima" untuk mengaktifkan akaun anda untuk saluran berbayar. Setelah anda layak untuk saluran berbayar, kunjungi halaman Langganan Berbayar, klik "Buat Saluran Berbayar Baru", kemudian ikuti arahan untuk menyiapkan saluran anda.

Hoskan Video Luaran

Sekiranya anda memuat naik video ke laman web anda tanpa YouTube, pertimbangkan untuk menghostingnya melalui YouTube sebagai gantinya. Anda bukan sahaja akan memanfaatkan Program Rakan Kongsi, anda juga dapat memperluas penonton untuk video anda dengan menggunakan tag yang relevan. Apabila anda memuat naik video lama yang sudah ada di laman web anda ke YouTube, video tersebut dapat membantu meningkatkan penghasilan anda dalam Program Rakan Kongsi.