Rancangan Pemasaran untuk Kios

Kios menawarkan pemilik perniagaan penglihatan kedai tanpa harga atau kontrak jangka panjang. Terletak di pusat membeli-belah, stesen pengangkutan, acara sukan dan tempat letak kereta, Kiosk menyediakan ruang untuk menjual produk, perkhidmatan dan juga barangan digital. Tetapi kejayaan dalam perniagaan kios, seperti dalam bisnis apa pun, memerlukan rencana pemasaran yang merangkumi pemahaman tentang sasaran pasar dan strategi yang meletakkan perniagaan anda di depan pasar tersebut.

Ketahui Pasaran Anda

Mustahil untuk menawarkan sesuatu untuk semua orang. Perniagaan yang paling berjaya mensasarkan pasaran tertentu dan memfokuskan pemasaran mereka untuk menarik kumpulan orang itu. Anda boleh menentukan pasaran anda mengikut demografi, seperti jantina atau usia, atau mengikut bidang minat. Contohnya, jika anda mempunyai kios kopi organik gourmet, sasaran pasaran anda adalah orang yang bukan sahaja suka kopi yang enak, tetapi juga berminat dengan makanan organik. Pencinta kopi pada umumnya juga dapat menikmati minuman anda, tetapi laser yang memfokuskan pasaran anda kepada mereka yang lebih suka kopi organik akan memberi anda jenama yang jelas dan fokus kepada usaha pemasaran anda.

Lokasi

Lokasi perniagaan bukan hanya untuk mempunyai lalu lintas, tetapi juga untuk mempunyai jenis lalu lintas yang tepat. Lokasi yang sesuai untuk kios anda adalah di tengah-tengah tempat pasar sasaran anda berbelanja. Kios kopi organik yang gourmet akan lebih baik jika berdekatan dengan kedai makanan khas lain terutama yang menyediakan makanan organik. Di lokasi pusat membeli-belah, kios anda mesti berada di dekat kedai yang anda sasarkan kedai pasar untuk mewujudkan peluang terbaik bagi pasar menemui anda.

Menunjukkan atau Memberi Sampel

Pengguna tidak suka dijual, tetapi mereka suka belajar tentang produk atau perkhidmatan yang dapat menolong mereka. Demonstrasi atau contoh membolehkan anda memberikan penyelesaian yang dikehendaki oleh pasaran anda. Mereka memikat bakal pelanggan ke perniagaan anda dan memberi anda peluang untuk berinteraksi dengan mereka. Demonstrasi dan sampel adalah strategi pemasaran yang berkesan jika orang yang melakukan demonstrasi dan menawarkan sampel itu berpengetahuan dan disukai.

Pemasaran Media Sosial Tempatan

Internet boleh menjadi alat yang berharga untuk pemasaran kios. Media sosial seperti Twitter dan Foursquare membolehkan pemilik kios mempelajari minat pasaran sasaran mereka dan kemudian berinteraksi dengan mereka. Contohnya, anda boleh menggunakan Twitter untuk mengetahui apa yang dibincangkan oleh orang di kawasan anda yang berkaitan dengan perniagaan anda dan kemudian menjemput mereka - mungkin dengan janji diskaun - untuk mengunjungi kios anda. Foursquare sangat sesuai kerana melibatkan pelanggan yang membincangkan perniagaan anda ke rangkaian sosial mereka ketika mereka "mendaftar masuk" di kios anda. Anda boleh memberikan tawaran istimewa kepada pengguna Foursquare yang mengunjungi kios anda untuk mendorong lebih banyak lawatan. Media sosial juga membolehkan anda menyebarkan maklumat seperti video demonstrasi di YouTube atau tawaran istimewa melalui Facebook.