Antena HDTV buatan sendiri untuk Kawasan Fringe

Siaran televisyen digital menuntut reka bentuk antena suara, memastikan bahawa bahkan orang di pinggir kawasan penerimaan dapat menerima isyarat yang boleh dipercayai. Terdapat banyak contoh konsep buatan sendiri, semuanya berdasarkan teori bunyi dan terbukti di lapangan. Reka bentuk ini secara universal menggunakan alat asas dan komponen yang murah dan tidak memerlukan kemahiran khas untuk membina.

Dipol dilipat

Reka bentuk antena ini adalah persembahan yang sangat baik memandangkan reka bentuknya yang sangat sederhana. Antena terdiri daripada sekeping logam yang dilipat tunggal, seperti penyangkut mantel yang dilekatkan pada papan kayu. Hujung antena terbuka dilekatkan pada transformer yang sepadan, menukar wayar ke penyambung sepaksi asas. Laporan menunjukkan antena ini menarik isyarat melebihi 50 batu dari menara pemancar. Antena ini boleh digunakan di dalam atau di luar.

Ikatan Bow

Reka bentuk ini menarik dari konsep yang dilembagakan dalam dipol lipatan asas. Transformer yang sepadan mengikat rangkaian elemen logam berbentuk "V", yang jaraknya sama rata ke atas papan. Sepasang wayar mengikat kedua-dua belah pihak, menyeberang di bahagian atas dan bawah. Julat untuk antena buatan sendiri yang sederhana ini berada dalam jarak 45 hingga 50 batu.

Antena Teluk Hoverman

Antena Hoverman, juga dikenal sebagai antena SBGH atau Gray-Hoverman adalah pengubahsuaian ikatan busur. Unsur zig-zagging di setiap sisi papan kayu atau plastik digabungkan di tengahnya oleh pengubah yang sepadan. Satu-satunya tempat penyambungan kedua-dua belah adalah melalui pengubah. Meningkatkan kualiti penerimaan isyarat reka bentuk ini adalah adanya reflektor foil yang dipasang di sekitar kaki di belakang elemen. Empat elemen menonjol dari bahagian atas dan bawah, meningkatkan keupayaan antena. Julatnya juga sekitar 50 batu. Ini digunakan terutama di dalam ruangan dalam pemasangan gaya loteng, kerana bahan yang digunakan dan keseluruhannya besar.

Pemasangan

Antena ini digunakan dalam kedudukan menegak dalam kebanyakan kes. Bahan seperti kayu yang mengalami kerosakan cuaca boleh ditukar untuk papan dek sintetik atau bahan lain. Selain itu, logam setiap elemen boleh menghakis atau berkarat jika penyangkut lapisan asas atau wayar elektrik digunakan untuk elemen tersebut. Ini mungkin ditukar untuk keluli tahan karat jika digunakan di luar rumah. Antena menegak tidak boleh dipasang di sekitar talian kuasa.