Cara Mengganti Hard Drive pada Dell Inspiron 8200

Sebilangan besar pemilik perniagaan yang menggunakan komputer perlu mempunyai cakera keras yang cukup besar untuk menyimpan data penting dan cukup pantas untuk menjalankan beberapa aplikasi sekaligus. Sekiranya cakera keras anda rosak atau anda hanya mahu meningkatkan saiz dan kelajuannya, anda dapat menjimatkan masa dan wang dengan menggantinya sendiri. Komputer riba Dell Inspiron 8200 menyediakan akses mudah ke cakera keras dan tidak memerlukan alat khas selain pemutar skru.

1

Sandarkan sebarang data ke cakera keras luaran jika perlu. Matikan komputer riba Inspiron 8200 anda dan cabut atau lepaskan sebarang peranti dan kad luaran. Keluarkan bateri dan ketepikan.

2

Letakkan komputer riba terbalik di kawasan kerja yang bersih dan rata. Pakai tali pergelangan tangan anti-statik atau sentuh objek logam secara berkala untuk mengelakkan kerosakan elektrik statik semasa anda bekerja.

3

Tanggalkan skru kecil di pintu cakera keras di sebelah kanan komputer riba dengan pemutar skru Phillips.

4

Keluarkan cakera keras lama dan ganti dengan cakera keras yang baru. Tekan cakera keras baru ke tempatnya dan tekan dengan hati-hati sehingga terkunci. Pasang semula skru. Ganti bateri dan pasangkan komputer riba.