Cara Menentukan Purata Margin Sumbangan setiap Jam

Margin sumbangan ditakrifkan sebagai pendapatan penjualan ditolak perbelanjaan berubah. Ia biasanya dikira untuk jangka masa satu tahun. Margin sumbangan adalah wang yang anda gunakan untuk membayar perbelanjaan tetap, seperti gaji, sewa, insurans dan kos lain yang tetap sama pada bulan dan bulan keluar. Sekiranya jumlah margin sumbangan tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan tetap anda, perniagaan anda dianggap mengalami kerugian. Anda boleh menentukan margin sumbangan purata setiap jam oleh individu, mengikut jabatan atau untuk keseluruhan syarikat.

1

Dapatkan jumlah jualan untuk tahun ini dari perisian pembukuan, akauntan atau pembukuan anda. Sebagai contoh, anggap sebuah jabatan menghasilkan penjualan untuk tahun $ 300,000.

2

Dapatkan kos berubah jabatan untuk tahun ini dari perisian pembukuan, akauntan atau pembukuan anda. Kos berubah adalah kenaikan atau penurunan mengikut output. Contohnya termasuk komisen penjualan, bahan mentah, kos penghantaran dan upah pekerja sementara. Kos berubah dalam contoh ini ialah $ 180,000.

3

Jumlah waktu kerja pegawai jabatan untuk tahun ini. Dapatkan maklumat jam kerja dari perakaunan atau sumber manusia. Dalam contoh ini, waktu kerja untuk jabatan sama dengan 6000.

4

Kurangkan kos berubah dari angka penjualan. Teruskan dengan contoh, $ 300,000 tolak $ 180,000 sama dengan $ 120,000. Ini adalah margin sumbangan tahunan jabatan anda.

5

Bahagikan margin sumbangan tahunan dengan bilangan waktu kerja. Dalam kes ini, $ 120,000 dibahagi dengan 6000 sama dengan $ 20, margin sumbangan purata jabatan anda setiap jam.