Pengimejan Dokumen Dengan Kamera Web

Sekiranya anda tidak mempunyai pengimbas dalam perniagaan anda dan tidak dapat menggunakan kamera digital untuk mengimbas dokumen anda, anda boleh menggunakan kamera web ringkas untuk tugas ini. Pengimejan dokumen dengan kamera web adalah mungkin, terutamanya jika kamera web anda dapat mengeluarkan gambar dengan resolusi yang baik. Anda mesti memasang perisian kamera web pada komputer tempat anda menyimpan gambar. Walaupun kualiti gambar dokumen yang dicitrakan menggunakan kamera web lebih rendah daripada yang anda dapat dengan menggunakan pengimbas, anda boleh menggunakan kaedah ini untuk sementara waktu.

1

Sambungkan kamera web ke komputer anda melalui USB.

2

Lancarkan perisian kamera web. Sekiranya anda tidak memasang perisian pada komputer perniagaan anda, anda boleh memasangnya dari CD yang disertakan dengan kamera web atau dari laman web pengeluar.

3

Letakkan dokumen di hadapan kamera web atau letakkan kamera web di atas dokumen. Sesuaikan kedudukan dokumen atau kamera web sehingga dokumen tersebut dipaparkan dengan betul di skrin anda. Anda memerlukan banyak cahaya untuk mendapatkan gambar yang jelas, tetapi pastikan cahaya tidak datang dari belakang dokumen dan tidak membuat bayangan pada dokumen anda. Anda juga harus menggunakan pemegang untuk memegang dokumen dengan stabil.

4

Klik butang "Snapshot" (atau yang setara) di tetingkap kamera web untuk gambar dokumen.

5

Simpan gambar dalam folder pada cakera keras anda dan bersiap untuk gambar dokumen seterusnya.

6

Simpan atau ubah gambar ke format GIF atau TIFF jika anda ingin menggunakan OCR untuk mengekstrak teks dari gambar. Walau bagaimanapun, kebanyakan aplikasi OCR dapat berfungsi dengan semua format biasa, termasuk JPEG, asalkan resolusi cukup tinggi dan gambarnya jelas.