Apa itu Slogan Perniagaan?

Slogan perniagaan adalah frasa pendek yang berfungsi sebagai perwakilan produk atau syarikat yang sangat singkat. Apabila ditulis dengan baik, slogan dengan segera menimbulkan emosi dan idea dan mengaitkannya dengan jenama. Slogan yang baik juga mudah diingat dan boleh menjadi sebahagian daripada landskap budaya masyarakat. Nama lain untuk slogan termasuk tagline, strapline, endline, signature dan kadang-kadang garis tema.

Gunakan

Slogan digunakan dengan nama jenama dan logo produk atau perkhidmatan. Walaupun nama dan logo sering dikenali, mereka biasanya tidak memiliki kuman tertanam dari ide yang dapat disampaikan. Oleh kerana slogan membawa idea, ia diterima, diingat dan kemudian diputar ulang, lengkap dengan semua emosi yang berkaitan dan mendakwa slogan yang dibangkitkan. Kebolehulangan ini menjadikan slogan yang ditulis dengan baik menjadi kuat dan luas. Untuk memastikan slogan-slogan diserap, syarikat-syarikat menggunakannya tanpa henti dalam iklan dan pembungkusan. Mereka sering diatur dalam muzik bergema, meningkatkan daya tahan mereka dalam ingatan. Bernyanyi "seperti jiran yang baik" menarik jenama State Farm dalam 92 peratus orang dalam ujian yang dilakukan oleh Partners & Shevack / Wolf Shevack Inc.

Fungsi

Fungsi slogan adalah untuk menyebarkan identiti jenama dengan cara yang meletakkan jenama di fikiran pengguna. Kedudukan ini penting kerana khalayak disekat dengan mesej dan tuntutan untuk produk yang serupa antara satu sama lain pada tahap asas. Dalam suara putih ini, slogan yang baik memberi pengguna alasan untuk bersusah payah melihat jenama. Ia mengatakan, "Inilah siapa kita, inilah bagaimana kita berbeza dan inilah bagaimana anda akan mendapat keuntungan dari kita." Soalan Wendy "Di mana daging lembu?" dengan kagum membiarkan pengguna tahu bahawa rangkaian itu mempunyai burger yang lebih banyak untuk nilai yang lebih baik. Kadang kala, kedudukan sangat sempit - setara pemasaran dengan tempat letak kenderaan selari di ruang kecil. Volkswagon "Think small" memberi syarikat itu niche pada zaman automobil besar.

Peranti Struktur

Kerana slogan dimaksudkan untuk diingat dan diulang, slogan yang berkesan menggunakan peranti yang diketahui dapat meningkatkan daya tahan. Aliterasi dan kata-kata berulang menjadikan "Ibu yang memilih Jif" berkesan. Allusion sedang bekerja di "Nike saja" Nike. Ditambah dengan nama jenama dan logo yang memunculkan skala mitos - Nike adalah dewi kemenangan Yunani yang bersayap - slogan mengangkat jenama dan mungkin mereka yang menggunakannya. Peranti lain termasuk sajak, lagu, hiperbola dan simile.

Perlindungan

Setelah membuat slogan, perniagaan mungkin ingin melindungi frasa itu sebagai miliknya sendiri. Sayangnya, perlindungan undang-undang boleh menjadi masalah, bergantung pada slogan. Pejabat Hak Cipta AS tidak akan membenarkan pendaftaran, tetapi slogan mungkin layak didaftarkan sebagai tanda dagangan. Tanda dagang "menunjukkan sumber barang dan ... membezakannya dengan barang orang lain," menurut Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS. Ini bermaksud bahawa slogan harus merujuk secara khusus pada suatu produk - "membayar untuk Discover" untuk Discover Card, misalnya - atau mesti dikaitkan dengan produk sehingga kebanyakan orang yang mendengar slogan mengenali jenama di belakangnya, seperti KFC "Jari menjilat" bagus.