Cara Melihat Profil Facebook Palsu

Syarat perkhidmatan Facebook menghendaki anda mendaftar dengan nama sebenar anda dan memberikan maklumat peribadi yang menggambarkan latar belakang anda dengan tepat, menggambarkan kesamaan anda dan menunjukkan minat anda. Tetapi Facebook tidak mengesahkan setiap profil. Pada bulan Mac 2012, perkhidmatan tersebut mendedahkan bahawa sebanyak 42 juta hingga 50 juta - antara lima hingga enam persen - dari 845 juta profilnya adalah palsu atau pendua. Perhatikan bahawa ini tidak termasuk pengguna ujian yang dibuat oleh pembangun untuk menguji aplikasi Facebook baru. Profil tersebut - sehingga 500 setiap aplikasi - hanya berinteraksi dengan akaun ujian lain, dan bukan pengguna sebenar. Palsu yang membimbangkan, di mana Facebook membersihkan sekitar 20,000 sehari, berkisar dari kepalsuan orang sebenar hingga keperibadian buatan yang dibuat dan dijual sebagai tipu daya pemasaran. Untuk melihat profil Facebook palsu, berhati-hati dan sedikit kerja detektif.

1

Lihat nama di profil. Pasang ke dalam mesin pencari dan cari tanda-tanda kehidupan di Web. Cari profil LinkedIn atau aktiviti perniagaan dalam talian yang lain dengan tajuk pekerjaan dan sejarah kerja profil. Banyak profil palsu tidak mempunyai jejak dalam talian di luar kehadirannya di Facebook.

2

Perhatikan foto profil dengan teliti. Sekiranya anda tidak mengikuti budaya popular dengan teliti, tanyakan kepada rakan yang merupakan peminat siri TV, filem dan bintang muzik sama ada dia mengenali gambar itu. Sebilangan pemalsu mencuri gambar selebriti dan mencarinya sebagai potret mereka sendiri. Yang lain menggunakan gambar stok dari penjual fotografi bebas royalti. Anda boleh menggunakan Pencarian Imej Terbalik TinEye dalam talian untuk mengetahui tempat lain di Web gambar tersebut muncul.

3

Sahkan profil dengan orang yang anda kenal yang muncul dalam senarai rakannya. Banyak profil Facebook palsu membina senarai besar orang yang tidak pernah membuat pemeriksa baru mereka.

4

Cari tanda-tanda bahawa profil menyiarkan kemas kini status yang bukan penambahan sederhana, yang merupakan aktiviti yang dihasilkan apabila seseorang berkawan dengan orang lain. Profil sebenar merangkumi kemas kini berlimpah yang berkaitan dengan kehidupan sebenar.

5

Perhatikan album foto profil untuk gambar yang menunjukkan orang yang sama yang digambarkan dalam foto profil yang berinteraksi dengan orang lain. Sekiranya setiap gambar kelihatan dipentaskan, curiga, terutama jika orang itu kelihatan sempurna dan semua gambar kelihatan diambil di lokasi yang sama atau sangat umum.

6

Laporkan palsu ke Facebook. Walaupun anda tidak pasti, lebih baik anda tidak berhati-hati. Profil palsu adalah dari wanita cantik yang diharapkan mencari cinta hingga penipu yang berpura-pura menjadi laksamana Amerika: palsu yang berjaya mengumpulkan maklumat hubungan dan maklumat peribadi mengenai pegawai tinggi lain.