Kelebihan dan Kekurangan Strategi Pembangunan Pasaran dan Produk

Situasi pasaran berubah, jadi masuk akal untuk mengubah campuran produk anda juga. Strategi pengembangan produk anda adalah jalan maju di pasar yang terus berkembang, memastikan perniagaan anda relevan dan menarik bagi pelanggan dan pekerja. Namun, pengembangan produk juga boleh berisiko, menarik tenaga anda dari aktiviti perniagaan yang dicuba dan benar.

Kelebihan Strategi Pembangunan Produk

  • Mengikuti langkah. Di dunia di mana teknologi mengubah permainan diperkenalkan lebih cepat daripada yang dapat dilakukan oleh kebanyakan pengguna, barisan produk yang tetap sama dari masa ke masa mungkin kelihatan letih dan basi. Strategi pengembangan produk membantu perniagaan anda mengikuti perubahan zaman, menarik bagi pelanggan yang bosan dengan selalu melihat penawaran yang sama.
  • Merebut peluang. Ketika selera dan minat pengguna berkembang, strategi pengembangan produk dapat membantu perniagaan anda memanfaatkan peluang untuk memasarkan keutamaan baru ini. Sekiranya usaha anda berjaya dan anda membaca tren yang akan datang dengan betul, anda meletakkan syarikat anda pada kedudukan yang berpotensi mencetuskan kecenderungan atau menaikkan gelombang yang sudah mulai bergerak.
  • Memberi peluang. Perniagaan anda akan mempunyai waktu yang lebih mudah untuk menarik dan mengekalkan bakat jika anda membina reputasi sebagai operasi di mana individu kreatif mempunyai ruang untuk berinovasi. Membina pasukan yang kuat dan vital bukan hanya menempatkan anda dalam posisi yang kuat untuk mengembangkan dan memperkenalkan produk baru yang menarik, tetapi juga memberi anda personel yang dapat menghadapi cabaran sehari-hari dengan mata segar.
  • Menjadi berita baru. Liputan media menarik perhatian lebih banyak untuk perniagaan anda daripada iklan yang dapat dibeli oleh dolar. Sekiranya anda mempunyai strategi pengembangan produk yang kuat dan anda memperkenalkan tawaran baru yang ingin didengar orang, wartawan dan blogger akan dengan senang hati membantu menyebarkan berita.

Kekurangan Strategi Pembangunan Produk

  • Risiko. Lebih selamat menggunakan sesuatu yang sudah anda dan pelanggan anda ketahui daripada menjelajah ke wilayah yang belum diuji. Produk baru hadir dengan dunia yang tidak menentu, mulai dari proses pengeluaran yang tidak dikenali hingga memperkenalkan pelanggan kepada penawaran yang mungkin atau tidak mereka mahukan. Sekiranya strategi pengembangan produk anda tidak berjaya, syarikat anda perlu menyerap pelaburan yang anda buat tanpa pulangan untuk mengimbangi pengeluaran.
  • Kos tambahan. Strategi pasaran dan pengembangan produk boleh menjadi mahal, terutama jika anda teliti dan melabur dalam proses seperti penyelidikan pasaran dan iklan. Walaupun tawaran baru anda akhirnya berjaya, anda masih akan menghadapi banyak perbelanjaan sebelum produk baru anda menghasilkan pendapatan yang besar.
  • Pasaran yang sedang berkembang. Walaupun pengembangan produk baru adalah tindak balas proaktif terhadap perubahan selera pelanggan yang terus berubah, cita rasa yang sama akan terus berkembang walaupun anda sedang mengembangkan produk baru anda. Perkara yang menarik minat pelanggan semasa anda memulakan proses pengembangan produk mungkin tidak lagi seronok apabila anda sudah bersedia untuk memasarkan produk baru anda.
  • Pertandingan. Pada masa yang sama perniagaan anda sedang berusaha untuk menghasilkan produk menarik seterusnya yang akan diterima oleh pelanggan anda, persaingan anda juga berusaha keras untuk menyelesaikan masalah yang sama. Kadang-kadang tidak cukup untuk menghasilkan sesuatu yang inovatif -

    anda juga mungkin perlu memasarkannya sebelum orang lain melakukannya. Kegagalan untuk melakukannya mungkin membuat semua kerja keras anda tidak relevan.

Meningkatkan Peluang Kejayaan

Sama ada syarikat anda mempunyai strategi pengembangan produk mungkin tidak begitu penting dalam jangka masa panjang daripada bagaimana anda melaksanakan strategi ini. Teruskan seluruh pasukan anda agar anda dapat mendengar maklum balas dari pelbagai peringkat. Manfaatkan sumber yang ada untuk anda, seperti maklumat pemasaran dan data demografi. Kembangkan idea sekuat mungkin, dan kaji semula strategi pengembangan produk anda sepanjang proses yang panjang.