Keberanian Moral di Tempat Kerja

Sebilangan besar orang menunjukkan keberanian moral pada suatu ketika dalam hidup mereka: mungkin ketika menghadapi teman dengan masalah minum atau memilih untuk tidak menipu peperiksaan ketika orang lain sepertinya memiliki kertas jawapan. Pilihan untuk menunjukkan keberanian moral ketika gaji anda mungkin dipengaruhi oleh ketabahan anda selalunya lebih sukar untuk dibuat.

Pengenalan

Keberanian moral adalah kesediaan untuk menghadapi situasi demi kebenaran, tidak bergantung pada kos. Contoh keberanian moral di tempat kerja termasuk memberitahu penyelia tentang bagaimana rakan sekerja anda sering memeriksa jadual waktu mereka, mendedahkan amalan perakaunan haram kepada juruaudit luar atau menyerahkan dokumen sulit yang memberatkan kepada media. Pendedahan mengenai amalan perniagaan yang tidak sah atau tidak selamat kepada orang ramai juga dikenali sebagai "pemberitahuan maklumat." Ini adalah satu lagi bentuk keberanian moral.

Kebaikan

Manfaat keberanian moral mungkin termasuk memperbaiki atau mengubah budaya korporat, mewujudkan tempat kerja yang lebih adil dan membantu masyarakat yang lebih baik. Dengan mendedahkan ketidakadilan di pejabat, pihak yang bertanggungjawab harus mengubah cara mereka. Pembaharuan kadang-kadang berlaku secara dalaman dengan menegakkan tindakan tatatertib. Tindakan tidak sah memerlukan pembaharuan luar, yang ditangani oleh penguatkuasa undang-undang. Keberanian moral juga boleh mencabar institusi lama di tempat kerja yang berkaitan dengan jantina, seksualiti dan bangsa. Sebagai contoh, memiliki keberanian moral untuk mengemukakan tuntutan gangguan seksual berpotensi untuk memastikan tidak ada wanita lain di jabatan yang mengalami masalah yang sama.

Pertimbangan

Menunjukkan keberanian seperti itu memerlukan rasa dan ruang lingkup. Sekiranya rakan sekerja tiba lewat lima minit, memberitahu bahawa dia tidak menunjukkan keberanian moral. Begitu juga, mendakwa bahawa kesilapan perakaunan yang tidak betul adalah sebahagian daripada konspirasi menyeluruh untuk memasak buku-buku itu tidak banyak memberi manfaat kepada sesiapa. Oleh itu, untuk memperlihatkan keberanian moral memerlukan menjaga perspektif yang sihat mengenai keseluruhan keadaan yang dihadapi. Namun, anda tidak boleh dihalang untuk bercakap hanya kerana keadaan yang nampaknya tidak ada harapan. Gina Vega, pengarang buku, "Keberanian Moral dalam Organisasi," memetik wawancara dengan pengarang David Callahan di mana dia menjelaskan berapa banyak orang yang tidak berminat untuk berbicara jika melakukan kesalahan adalah bagian dari budaya. Callahan menyatakan bahawa dalam beberapa kes, orang melakukan tingkah laku yang tidak beretika sebagai cara untuk meratakan padang permainan.

Amaran

Menunjukkan keberanian moral boleh menyebabkan pengasingan dari rakan sekerja anda yang terhormat yang mungkin tidak setuju dengan keputusan anda untuk membicarakan kesalahan korporat. Organisasi itu mungkin berusaha untuk mendiskreditkan anda, memfitnah reputasi anda dan berusaha untuk melumpuhkan anda daripada mendapatkan pekerjaan di lapangan. William Engdahl, pengarang buku, "Seeds of Destruction," menjelaskan bahawa ahli biokimia Arpad Pusztai mengalami kesan seperti itu ketika dia menerbitkan penemuan negatifnya terhadap makanan yang diubahsuai secara genetik. Oleh itu, keberanian moral di tempat kerja mungkin timbul dengan kos yang sangat tinggi, secara peribadi dan profesional.