Bagaimana Saya Menghias Profil YouTube Saya?

Setelah anda mendaftar untuk mendapatkan akaun percuma di YouTube, anda mungkin ingin membezakan profil anda daripada orang lain dengan menghiasnya dengan warna tema atau foto yang berbeza. YouTube adalah perkhidmatan hosting video yang anda gunakan untuk memuat naik filem yang anda rakam dengan kamera digital atau telefon bimbit. Sesiapa sahaja boleh menyemak imbas atau mencari video di YouTube, dan orang yang ingin melihat lebih banyak video yang anda muat naik dapat mengunjungi profil YouTube anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai anda. Anda boleh menghiasi profil YouTube anda dengan mudah.

1

Lancarkan penyemak imbas Web anda. Pergi ke laman web YouTube (youtube.com) dan log masuk ke akaun YouTube anda.

2

Klik nama akaun anda di bahagian atas halaman. Klik "Tetapan," dan kemudian klik "Persediaan Profil."

3

Klik "Tukar Gambar" di bahagian "Tentang Saya". Kotak dialog muncul. Klik pilihan "Muat Naik Gambar", dan kemudian klik "Pilih Fail." Kotak dialog muncul. Klik folder di komputer anda yang mengandungi gambar yang ingin anda gunakan untuk mewakili diri anda. Saiz fail maksimum untuk gambar profil anda ialah 2MB. Klik fail gambar untuk memilihnya, kemudian klik "Pilih" untuk memuat naiknya. Klik "Simpan Perubahan."

4

Klik nama akaun anda di bahagian atas halaman, dan kemudian klik "Saluran."

5

Klik tab "Tema dan Warna" di bahagian atas halaman. Klik nama tema, seperti "Hutan" atau Cahaya Matahari "jika anda ingin mengubah warna dan bagaimana teks muncul di halaman anda.

6

Klik "Tunjukkan Pilihan Lanjutan" jika anda ingin menyesuaikan tema. Klik menu tarik-turun "Font", dan kemudian klik nama fon, seperti "Arial" atau "Courier New." Klik kotak berwarna di sebelah pilihan warna, seperti "Warna Latar Belakang" atau "Warna Teks Tajuk," dan kemudian klik warna dari palet warna yang muncul.

7

Klik "Pilih Fail" di sebelah Gambar Latar jika anda ingin memuat naik gambar yang akan muncul di latar belakang laman YouTube anda. Kotak dialog dibuka. Klik folder di komputer anda yang mengandungi gambar yang ingin anda muat naik. Saiz fail maksimum gambar ialah 256K. Klik fail gambar untuk memilihnya, dan kemudian klik "Pilih" untuk memuat naiknya.

8

Klik "Simpan Perubahan."