Proses apa yang menggunakan pertukaran paket?

Peralihan paket adalah kaedah penghantaran rangkaian yang melihat data yang dikirim dalam blok kecil disebut paket dan bukan sebagai aliran berterusan. Menghantar data dengan cara ini membantu meningkatkan kekuatan dan kecekapan rangkaian jika dibandingkan dengan teknologi pensuisan litar gaya telefon. Mengetahui bagaimana pertukaran paket berfungsi dan kapan digunakan mungkin berguna ketika menyelesaikan masalah rangkaian perniagaan anda.

Proses Penukaran Paket

Langkah pertama dalam proses pengalihan paket adalah memecah data yang akan dikirim ke dalam blok berukuran sekitar beberapa ratus bait. Setiap paket kemudian diberikan alamat IP tujuan dan diteruskan ke router yang lebih dekat dengan tujuan itu, yang meneruskan data ke router lain, dan sebagainya. Akhirnya, paket mencapai penghala tujuan mereka, di mana mereka akan dihantar ke klien yang betul. Mereka kemudian dikumpulkan semula menjadi data yang dapat dibaca.

Pertukaran Litar

Peralihan litar adalah alternatif utama untuk menukar paket. Dengan pertukaran litar, dua pelanggan berkongsi talian khusus selama mereka perlu menukar data. Ini memungkinkan untuk pemindahan data yang cepat tetapi membuat rangkaian rentan terhadap kegagalan, kerana pemutusan hubungan antara kedua klien akan mengakhiri sesi pemindahan. Ini juga menyukarkan pembesaran rangkaian kerana barisan baru yang baru harus dipasang untuk setiap pelanggan baru. Sistem telefon analog adalah contoh teknologi pertukaran litar.

Data

Peralihan paket paling sering dilihat di rangkaian data, termasuk LAN, WAN dan Internet. Ini sangat cocok untuk penghantaran data, kerana memungkinkan jaringan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan keadaan dengan cepat. Sebagai contoh, jika salah satu router jaringan gagal, paket dapat diarahkan kembali secara automatik untuk menghindari perangkat tersebut. Ini juga membuat jaringan data berskala, karena memungkinkan banyak pengguna mengirimkan data pada waktu yang sama. Ini berbeza dengan pertukaran litar, di mana hanya dua pelanggan yang dapat berkomunikasi melalui talian tertentu sekaligus.

Suara

Perkembangan teknologi seperti Voice over Internet Protocol (VoIP) bermaksud bahawa pertukaran paket kini dapat digunakan untuk mengirimkan lalu lintas suara dan juga data. Ini boleh memberi faedah kos yang besar untuk perniagaan, kerana ini bermaksud bahawa mereka tidak perlu memasang rangkaian suis paket terpisah untuk data mereka dan sistem beralih litar untuk telefon mereka. Menggunakan teknologi beralih paket untuk lalu lintas suara juga memberikan banyak kelebihan kekuatan dan skalabiliti yang dilihat oleh lalu lintas data paket yang beralih ke rangkaian telefon.