Cara Mengelakkan Cap Jari di iPad Anda

Skrin sentuh iPad diperlakukan dengan lapisan yang menangkis minyak kulit, tetapi banyak pengguna menyedari adanya masalah dengan cap jari dan noda berminyak. Cap jari kurang kelihatan ketika layar menyala, tetapi sering terlihat ketika iPad dimatikan atau menunjukkan gambar gelap. Satu-satunya cara untuk mengurangkan penglihatan cap jari secara kekal adalah dengan memasang pelindung skrin dengan kemasan matte.

1

Lap skrin dengan kain microfiber ketika anda melihat cap jari. Gunakan pembersih yang dimaksudkan khusus untuk skrin elektronik, atau hanya menghirup iPad sehingga kaca kabut. Gosok kain dengan gerakan bulat sehingga cap jari hilang.

2

Tambahkan casing ke iPad anda. Sarung dengan kemasan getah atau matte tidak menunjukkan cap jari. Sarung juga melindungi iPad dari calar dan ketukan sekiranya anda menjatuhkannya.

3

Tutup muka iPad dengan pelindung skrin. Pelindung skrin adalah kepingan plastik yang sesuai dengan kaca. Mereka melindungi skrin dari calar dan cap jari. Sekiranya pelindung skrin rosak, kupas dan ganti dengan pelindung skrin yang lain. Ikuti arahan pengeluar mengenai cara menggunakan pelindung skrin.