Jenis Mesin Layan Diri

Pemilik perniagaan kecil yang ingin menjalankan perniagaan mesin layan diri mempunyai pilihan mengenai jenis mesin layan diri yang akan ditawarkan oleh perniagaan. Walaupun orang umumnya memikirkan mesin penjual makanan ringan dan soda, terdapat beberapa jenis mesin layan diri layan diri lain yang menawarkan produk untuk keperluan dan kehendak orang dalam pelbagai situasi dan persekitaran yang berbeza. Pemilik perniagaan boleh mengendalikan beberapa mesin layan diri dalam tetapan yang berbeza dan untuk khalayak sasaran yang berbeza.

Gula-gula dan Soda

Mesin layan diri yang biasa diingat adalah mesin yang menawarkan gula-gula, makanan ringan dan soda untuk pertukaran ganti. Mesin-mesin ini terdapat di pelbagai lokasi, termasuk bangunan pejabat, sekolah, stesen keretapi dan bas, pusat membeli-belah dan kemudahan membeli-belah. Jenis mesin layan diri lain termasuk mesin gumball atau mesin penjual kecil yang hanya menawarkan jenis gula-gula tertentu termasuk coklat, gula-gula keras atau gula-gula dengan mainan.

Kopi

Beberapa mesin layan diri juga menawarkan kopi segar, coklat panas atau teh. Mesin layan diri ini membolehkan pengguna memilih jenis kopi tertentu dengan harga tertentu dan menyediakan cawan, kopi dan susu atau krim, jika dipilih. Setiap mesin layan diri menawarkan menu kopi lengkap. Mesin layan diri ini terdapat di pejabat, persekitaran universiti dan kolej serta beberapa kemudahan membeli-belah.

Ubah

Mesin layan diri yang menawarkan pertukaran sebagai pertukaran bil juga merupakan mesin layan diri yang berguna di persekitaran tertentu. Contohnya, mesin layan diri jenis ini berguna di tempat yang memerlukan pertukaran, seperti garaj letak kereta atau kedai dobi. Mesin layan diri berfungsi dengan menawarkan bil dan syiling yang lebih kecil sebagai pertukaran dengan bil atau kad kredit yang lebih besar.

Peralatan mandian dan Bekalan Perubatan

Mesin layan diri yang dipenuhi dengan peralatan mandian dan bekalan perubatan terdapat di bilik mandi awam di lapangan terbang, bar, restoran dan kelab. Mesin layan diri ini menyediakan bekalan, seperti tampon, kain muka, benang gigi, sikat gigi kecil, ubat gigi dan kondom. Mereka yang berada di lapangan terbang juga mungkin mempunyai semburan badan deodoran dan sementara, sehingga pelancong dapat menyegarkan diri setelah penerbangan panjang.

Bekalan Pejabat

Beberapa mesin layan diri menawarkan produk, seperti barang keperluan pejabat. Jenis mesin layan diri ini berguna di persekitaran skolastik, lapangan terbang, perpustakaan dan pusat kerjaya, di mana pelajar mungkin mencari pekerjaan. Mesin layan diri ini menyediakan pen, kertas, pemacu kilat UBS, notepad, pengasah pensil, stapler kecil dan produk surat, seperti sampul surat dan setem.