Kekuatan & Kelemahan Kepimpinan

Pemimpin yang berjaya menggunakan kekuatan mereka untuk mempengaruhi orang lain, dan mereka berusaha untuk meminimumkan kelemahan yang mengganggu kemampuan mereka untuk memimpin. Pemimpin yang berkesan dapat mengubah kelemahan menjadi ciri positif melalui usaha yang tekun. Pada masa yang sama, mereka secara konsisten berusaha untuk meningkatkan kekuatan mereka sambil mencari bantuan untuk mengatasi sifat lemah.

Penilaian

Untuk memanfaatkan kekuatan anda, anda mesti menilai kemahiran dan gaya kepemimpinan anda untuk mengetahui di mana anda terkuat dan bidang apa yang memerlukan pekerjaan. Contohnya, jika anda bersikap baik dengan orang lain, anda boleh memperoleh kepercayaan mereka dengan mudah, tetapi jika anda mengalami kecacatan seperti gangguan defisit perhatian, anda mungkin menghadapi masalah untuk menunaikan janji. Kepercayaan yang anda kumpulkan dengan mudah tidak lama lagi akan hilang keberkesanannya jika anda tidak menangani kemahiran susulan sembarangan anda. Walaupun penilaian kendiri mungkin berguna, kaunselor atau jurulatih kerjaya mungkin lebih berkesan untuk membantu anda menilai kekuatan dan kelemahan anda. Menyedari kekuatan dan kelemahan anda adalah salah satu alat paling kuat yang dapat anda miliki untuk berkembang sebagai pemimpin yang berjaya.

Bukti

Cara lain untuk mengukur keberkesanan anda adalah dengan mempertimbangkan rekod prestasi anda. Masalah berulang mungkin menandakan kawasan di mana anda perlu menumpukan lebih banyak usaha. Contohnya, jika cadangan anda diabaikan secara konsisten, anda mungkin perlu menggunakan kemahiran komunikasi anda. Sekiranya anda berulang kali mendapati diri anda harus menjelaskan diri anda kepada lembaga anda, anda mungkin perlu meluangkan lebih banyak masa untuk membina hubungan. Pertimbangkan pencapaian masa lalu anda dan kekuatan apa yang anda harapkan untuk mencapai hasil tersebut. Anda mungkin merasa leka dan membiarkan kelemahan anda membayangi pakaian yang kuat.

Pertolongan

Pemimpin mempunyai bakat semula jadi di mana mereka membina kejayaan mereka. Daripada cuba menyalin gaya kepemimpinan yang lain, mereka bergantung pada kekuatan positif yang sesuai untuk mereka. Setelah anda mengenal pasti kekuatan peribadi anda, berusaha mengembangkan sifat-sifat tersebut. Anda boleh mengupah orang untuk melakukan tugas dan tugas yang tidak anda sukai. Sebagai contoh, pembantu eksekutif dapat merancang jadual anda dan mengatur mesyuarat jika merancang bukanlah ciri kuat anda. Sekiranya anda seorang penceramah yang berkarisma dan tidak sabar tetapi menghadapi masalah untuk merangka pemikiran anda, anda boleh menyewa penulis ucapan untuk membantu memasukkan idea anda ke dalam format yang dapat dikendalikan. Pemimpin yang berkesan meminta pertolongan apabila diperlukan dan mendorong orang lain mengembangkan bakat semula jadi mereka sendiri untuk kebaikan keseluruhan organisasi, dengan mengetahui bahawa kerja bawahan mencerminkan kejayaan pemimpin.

Seimbang

Mencari keseimbangan antara kekuatan dan kelemahan anda adalah komponen utama kepemimpinan yang berjaya. Kekuatan yang membina reputasi anda boleh berubah menjadi kelemahan apabila mereka tidak seimbang. Sebagai contoh, jika anda mempunyai kemahiran analitik yang unggul yang membolehkan anda membuat ramalan dengan ketepatan yang luar biasa, ciri tersebut boleh berubah menjadi kelemahan jika anda akhirnya membuat keadaan lumpuh hingga lumpuh. Sekiranya anda seorang penutur dan komunikator yang mahir, kekuatan percakapan anda mungkin akan menentang anda jika anda tidak memasukkan kemahiran mendengar yang mencukupi dalam hubungan anda. Inventori prestasi dan hasil anda sendiri secara berkala dapat membantu anda mengenal pasti kekuatan dan kelemahan yang tidak seimbang.