Bagaimana Membandingkan Nisbah Kewangan dengan Purata Industri

Bagi pelabur dan pengurusan perniagaan, beberapa nisbah kewangan kritikal membantu menilai kesihatan kewangan syarikat. Salah satu cara umum menggunakan nisbah ini adalah membandingkannya, nisbah demi nisbah, dengan nisbah kewangan syarikat lain dalam industri yang sama. Terdapat puluhan nisbah tersebut, tetapi enam ini sangat berguna untuk pemahaman asas mengenai keadaan kewangan syarikat: nisbah modal kerja, nisbah cepat, perolehan per saham, nisbah harga hingga perolehan, nisbah hutang kepada ekuiti dan pulangan ekuiti.

Enam Nisbah Kewangan Penting

Setiap nisbah kewangan berikut membantu anda menilai aspek tertentu dalam prestasi kewangan syarikat:

  1. Nisbah Modal Kerja . Untuk mencari nisbah modal kerja syarikat, bahagikan aset semasa dengan liabiliti semasa. Anda boleh mendapatkannya, serta maklumat lain yang anda perlukan untuk mengira nisbah yang disenaraikan di sini dalam kunci kira-kira terkini syarikat. Antara lain, nisbah ini memberitahu anda seberapa cepat syarikat dapat membayar tanggungjawab jangka pendeknya.

  2. Nisbah Pantas . Nisbah cepat serupa dengan nisbah modal kerja, tetapi pertama kali mengurangkan inventori syarikat dari aset semasa sebelum membahagikan dengan liabiliti semasa. Inventori, pada dasarnya, kurang cair daripada aset seperti tunai, kerana anda perlu menjualnya untuk menukarnya menjadi aset cair. Nisbah cepat memberi anda nisbah aset-ke-liabiliti terburuk yang akan dimainkan, sekiranya syarikat perlu mendapatkan wang tunai dengan cepat.
  3. Pendapatan sesaham (EPS). Ini adalah nisbah asas yang akan anda gunakan untuk menilai harga saham syarikat. "Pendapatan" adalah pendapatan bersih syarikat, yang tinggal setelah perbelanjaan pentadbiran dan kos yang berkaitan dengan penjualan ditolak.
  4. Nisbah Harga ke Pendapatan (P / E). Anda membahagikan harga saham dengan EPS. Ini memberitahu anda jika harga saham dibenarkan oleh pendapatan syarikat atau jika ia dijual berlebihan.
  5. Nisbah Hutang kepada Ekuiti . Ini adalah hutang jangka pendek dan jangka panjang dibahagi dengan nilai buku, yang merupakan nilai aset pada buku syarikat setelah susutnilai ditolak. Perniagaan yang mempunyai nisbah hutang-ke-ekuiti secara semula jadi kurang stabil daripada perniagaan dengan nisbah rendah.
  6. Pulangan Ekuiti (ROE) . Ini adalah pendapatan bersih tolak dividen pilihan, dibahagikan dengan jumlah nilai saham biasa. Ini adalah petunjuk yang baik tentang prestasi syarikat oleh pemegang saham biasa.

Cara Menggunakan Nisbah Ini (Dengan Perhatian)

Walaupun setiap nisbah ini menilai dengan tepat aspek kritikal dari situasi kewangan syarikat - sehingga anda membandingkan setiap nisbah dengan purata dalam industri yang sama (dan selalunya untuk syarikat dengan ukuran yang sama) - mereka benar-benar tidak memberi anda banyak manfaat maklumat seperti yang anda fikirkan. Beberapa industri, seperti pengurusan harta tanah dan pembahagian tanah, cenderung mempunyai nisbah cepat yang tinggi. Yang lain, terutamanya di sektor runcit, mempunyai nisbah cepat rata-rata yang rendah. Untuk membandingkan nisbah pantas syarikat pengurusan harta tanah dengan kedai runcit, anda tidak akan memberi apa-apa nilai. Yang penting ialah bagaimana nisbah cepat syarikat tertentu meningkat berhubung dengan nisbah cepat syarikat lain dalam sektor kewangan yang sama.

Syarikat teknologi besar cenderung mempunyai P / Es yang tinggi. P / E Amazon pada suku pertama 2018 melayang sekitar 250, yang merupakan angka luar biasa jika dibandingkan dengan keseluruhan P / E pasaran saham sekitar 18. Membandingkan 250 P / E Amazon dengan syarikat seperti Andeavour, yang memiliki P / E E kurang dari 10, memberitahu anda hampir tidak ada nilai. Andeavor adalah dalam perniagaan kilang minyak dan gas. Perniagaan di sektor tersebut umumnya mempunyai P / Es rendah dan Andeavour tidak jauh di bawah purata.

Keperluan yang paling penting untuk menggunakan nisbah ini dengan berkesan adalah memadankan nisbah kewangan syarikat tertentu dengan syarikat di sektor yang sama dan kemudian, memperbaiki perbandingan lebih jauh, dengan syarikat dengan ukuran yang sama.

Faktor Lain

Membandingkan nisbah kewangan satu syarikat dengan nisbah syarikat di sektor yang sama adalah permulaan yang baik, tetapi untuk benar-benar memahami kepentingannya untuk syarikat tertentu, anda mungkin harus menggali lebih mendalam. Sebagai contoh, walaupun P / Es berteknologi besar cenderung tinggi, Apple hanya 18, sementara Amazon adalah 250. Ini menunjukkan bahawa harga saham Amazon mesti dinilai terlalu tinggi. Sebenarnya, mungkin tidak.

Apabila anda melihat sedikit prestasi Amazon selama bertahun-tahun, anda akan melihat bahawa prestasi ini selalu tinggi. Sebenarnya, selama bertahun-tahun harga saham syarikat naik secara berterusan kerana Amazon mengalami kerugian besar, bukan kerana syarikat itu tidak berjalan dengan baik - mungkin merupakan salah satu syarikat modal paling berjaya sepanjang masa - tetapi kerana Jeff Bezos, syarikat itu pengasas, diyakini sejak awal bahawa cara terpantas untuk membawa syarikat ke skala yang benar-benar menakjubkan yang diperlukan untuk menguasai banyak industri runcit di seluruh dunia bermaksud menjana setiap dolar yang ada kembali ke pengembangan syarikat untuk mengatasi persaingan. Sebagaimana banyak syarikat runcit mengetahui kesedihan mereka, strategi itu berjalan dengan baik. P / E Amazon sangat tinggi tentunya patut diperhatikan, tetapi pada awal tahun 2018,ia tidak menunjukkan bahawa stok terlalu tinggi nilai. Bahkan mungkin menunjukkan bahawa syarikat teknologi besar lain dengan P / Es yang lebih rendah boleh melakukan sesuatu dengan cara yang salah.

Oleh itu, adakah P / E rendah Apple bermaksud syarikat itu tidak dipandang tinggi, menjadikan pelabur enggan membeli sahamnya? Melihat keadaan khusus Apple menunjukkan bahawa itu salah. Pertama, pelabur nampaknya menyukai saham ini. Dalam 10 tahun kebelakangan, stok telah meningkat dengan stabil dari $ 15 / saham kepada hampir $ 200.

Tetapi ukuran unik Apple mempengaruhi harga saham. Huruf besarnya menjadikannya yang terbesar di dunia. Sekiranya negara itu, KDNK Apple akan lebih besar daripada semua kecuali 19 negara terbesar di dunia. Implikasinya adalah bahawa walaupun Apple sangat hebat, ukurannya bererti bahawa terdapat sedikit ruang ekonomi di dunia untuk syarikat ini berkembang lebih besar. Pada suatu ketika, mungkin, sebahagian besar manusia di planet ini sudah mempunyai iPhone! Itu belum berlaku, dan pastinya, ia tidak akan berlaku sebentar, tetapi ini bermaksud bahawa Apple mempunyai ruang yang lebih sedikit untuk berkembang daripada syarikat kecil. Pasaran saham mendorong pertumbuhan; Prospek pertumbuhan Apple yang agak rendah (berdasarkan peratusan,bukan dalam dolar mutlak) bermaksud bahawa pelabur mendapati P / E yang agak rendah sesuai dan bukan petunjuk bahawa stoknya dinilai terlalu rendah atau syarikat itu menghadapi masalah, hanya pertumbuhan selanjutnya - apabila anda sudah menjadi syarikat terbesar di dunia - kemungkinan sukar.

Menggali perincian nisbah kewangan syarikat untuk memahami implikasinya diperlukan untuk menjadikannya paling bermakna.