Cara Menulis Proposal yang Baik untuk Organisasi Bukan Untung

Organisasi bukan untung harus mendapat pembiayaan dari pelbagai sumber - semakin besar kepelbagaian pendapatan, semakin baik kesihatan kewangan organisasi. 501 (c) (3) organisasi ini menerima wang dari iuran keahlian, perkhidmatan dan barang yang disediakan, hadiah utama, acara khas dan pemberian, antara sumber lain. Hibah yayasan dan kerajaan memberikan peluang pendapatan yang besar bagi organisasi nirlaba, tetapi untuk mendapatkan dana ini, anda mesti membuat cadangan geran yang teratur, menarik dan lengkap.

Mulakan dengan Ringkasan Eksekutif

Ringkasan eksekutif adalah gambaran ringkas organisasi anda dan projek yang anda mahukan geran. Ini peluang pertama anda untuk "mempromosikan" program anda. Ini juga merupakan halaman yang akan dirujuk oleh penyokong ketika menilai cadangan anda terhadap pertandingan. Ringkasannya hendaklah merangkumi:

  • Objektif program anda
  • Penduduk berkhidmat
  • Kakitangan yang terlibat dalam melaksanakan projek
  • Jumlah yang anda cari dari penyandang dana
  • Perbandingan pembiayaan yang akan anda terima dari sumber lain.

Berikan lakaran lakaran kecil atau misi dan pencapaian organisasi anda juga.

Buat Naratif Projek

Ini adalah peluang anda untuk menerangkan dengan lebih terperinci projek yang anda mahukan pembiayaan. Jelaskan matlamat anda dengan jelas untuk projek dan penanda yang perlu anda capai untuk menunjukkan bahawa projek anda telah berjaya. Sertakan maklumat mengenai penyelidikan yang menunjukkan keperluan program anda dan populasi apa yang akan dilayaninya. Anekdot ilustrasi dan kajian kes boleh dimasukkan dalam bahagian ini untuk menghidupkan pentingnya program anda.

Sertakan Belanjawan

Anggaran biasanya satu halaman, dan menyenaraikan perbelanjaan untuk kakitangan, overhead dan kos lain yang berkaitan dengan projek anda. Halaman ini harus menunjukkan peratusan yang anda cari dari penyedia dana, berbanding dengan dana yang anda cari dari sumber lain. Tunjukkan dari mana baki wang itu berasal dari anggaran. Yayasan pada umumnya lebih suka membiayai projek jangka pendek yang unik - lebih sukar untuk mencari pemegang dana yang akan memberikan sokongan untuk perbelanjaan operasi am.

Masukkan Maklumat Organisasi

Gunakan bahagian ini untuk menggambarkan apa yang dilakukan oleh organisasi anda dan jumlah penduduk yang dilayannya. Kongsi pujian yang diperoleh oleh organisasi anda - anugerah, liputan berita dan kejayaan lain. Tulislah mengenai kepimpinan organisasi bukan untung anda, dan apa yang memenuhi syarat untuk melaksanakan projek tersebut. Tunjukkan sejarah organisasi anda dan mengapa ia unik di kalangan organisasi seperti itu, jika ada.

Petua untuk Berjaya

Ikut kehendak organisasi pembiayaan dengan teliti - walaupun kebanyakan penyumbang dana memerlukan maklumat yang sama dalam aplikasi, namun terdapat sedikit nuansa. Anda boleh mendapatkan geran pelat, tetapi anda harus menyesuaikannya dengan keperluan setiap orang yang memenuhi syarat. Pastikan prosa anda tetap hidup dan menarik, dan elakkan kata-kata profesional. Ingat juga bahawa pemberian bertulis hanyalah satu bahagian dari proses. Sebelum, semasa dan selepas cadangan, anda harus berusaha untuk membina hubungan dengan pemberi dana. Ingatlah, setelah anda menerima dana, anda mungkin akan diminta untuk melaporkan kejayaan projek tersebut sehingga hubungan yang berterusan adalah suatu keharusan.