Cara Memindahkan Video Camcorder ke DVD Menggunakan Sambungan USB

Sekiranya anda mempunyai camcorder yang mempunyai kemampuan USB, anda boleh membuat DVD yang kelihatan profesional untuk perniagaan anda menggunakan aplikasi percuma yang terdapat di dalam Windows. Windows DVD Maker mempunyai antara muka pengguna yang mudah yang membolehkan anda membakar fail video ke DVD. Sebelum melakukan itu, anda perlu memasukkan video ke komputer menggunakan kabel USB.

Memindahkan Video ke Komputer Anda

Banyak kamkorder dilengkapi dengan kabel USB yang menghubungkannya ke komputer. Satu hujung kabel, yang mungkin lebih kecil, sesuai dengan camcorder dan hujung yang lain dipasang ke port USB percuma di komputer anda. Beberapa kamkorder mungkin memerlukan anda memasang perisian sebelum menyambungkan camcorder anda ke komputer. Yang lain, seperti Handycam Sony HDR-CX190, mungkin mempunyai menu yang membolehkan anda menukar camcorder ke mod khas yang membolehkannya berkomunikasi dengan komputer menggunakan USB. Kaji dokumentasi yang disertakan dengan camcorder anda untuk mengenal pasti tugas yang diperlukan untuk memindahkan fail video ke komputer anda menggunakan kabel USB.

Menambah Video ke Projek Anda

Windows DVD Maker dilancarkan setelah anda mengklik butang Mula anda, ketik "DVD Maker" dan klik ikon "DVD Maker" yang muncul dalam senarai hasil carian. Aplikasi ini mempunyai antara muka pengguna sederhana yang berisi tabel yang lajurnya adalah Urutan, Nama, Tempoh dan Status. Setelah mengklik "Tambah Item", anda dapat melihat senarai video yang terdapat di dalam cakera keras anda. Klik dua kali pada video yang anda pindahkan dari camcorder anda menambahkan video ke lajur "Nama" meja. "Jika anda ingin membakar banyak fail video ke DVD, klik" Tambah Item "sekali lagi dan pilih video tambahan.

Pratonton dan Pembakaran

Setelah menaip tajuk untuk DVD anda di kotak teks "Judul DVD", anda boleh mengklik "Bakar" dan kemudian klik "Pratonton" untuk melihat bagaimana DVD anda kelihatan sebelum membakarnya. Butang seperti Bab Seterusnya dan Bab Sebelumnya mengawal cara main DVD. Butang ini serupa dengan yang anda dapati pada pemain DVD sebenar. Anda boleh menjeda dan menghentikan video dengan mengklik "Jeda" atau "Berhenti." Mengklik "Burn" akan membakar video ke DVD anda. Apabila tugas membakar selesai, anda boleh membuat yang lain dengan memasukkan DVD yang boleh ditulis kosong ke dalam pembakar DVD anda dan mengklik "Buat Salinan DVD ini yang lain."

Penyesuaian Menu

Orang yang menggunakan tetapan lalai Pembuat DVD Windows menghasilkan DVD yang menunya sama. Sekiranya anda ingin memperibadikan DVD anda, anda boleh melakukannya dengan mengklik butang Penyesuaian DVD program. Anda kemudian berpeluang menerapkan gaya yang berbeza pada butang menu DVD anda dan memilih fon yang anda suka untuk teks menu. Mengklik "Font Color," "Bold" dan "Italic" menggunakan sifat-sifat tersebut pada font menu. Sekiranya anda ingin menambahkan muzik latar ke DVD, lakukan dengan mengklik butang "Browse" di sebelah "Menu Audio" dan memilih fail audio dari cakera keras anda.

Petua

Sekiranya anda memasukkan DVD kosong yang boleh ditulis ke dalam pembakar DVD komputer anda, Windows DVD Maker dilancarkan secara automatik. Apabila anda menambah banyak video ke projek anda, anda mungkin ingin menyusun semula urutan pemutarannya. Lakukan ini dengan mengklik video dan kemudian mengklik "Move Up" atau "Move Down." Mengklik "Buang Item" akan membuang video dari projek anda. Jimat masa ketika memilih beberapa video di tetingkap "Tambah Item ke DVD" dengan menekan "Ctrl" dan mengklik video yang ingin anda bakar.

Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Windows DVD Maker di Windows 7. Ini mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.