Cara Menulis Senarai Utama Syarikat Utama

Eksekutif adalah wajah umum syarikat. Apabila anda memikirkan Microsoft, Bill Gates secara semula jadi terlintas di fikiran anda. Tidak seperti Microsoft, perniagaan kecil tidak akan mempunyai ratusan pemimpin di suite eksekutif. Tetapi senarai prinsipal utama syarikat, walaupun hanya dua atau tiga, sama pentingnya untuk kejayaan perniagaan kecil. Ini adalah wahana pemasaran untuk menjual visi syarikat anda.

Yang Membuat Senarai

Senarai prinsipal syarikat utama biasanya disusun mengikut susunan mengikut tajuk, bermula dengan Ketua Pegawai Eksekutif. Bergantung pada ukuran dan amalan syarikat, anda ingin menyenaraikan presiden dan naib presiden, termasuk Ketua Pegawai Operasi dan pemimpin Kewangan, Undang-undang, Komunikasi, Pemasaran dan Sumber Manusia. Semua tajuk tidak akan tersedia di semua syarikat, terutamanya yang merupakan perniagaan kecil yang sebenarnya. Tetapi anda boleh bertaruh seseorang di syarikat itu mengendalikan pekerjaan tersebut. Pastikan senarai anda menyertakannya.

Apa yang perlu disertakan

Senarai prinsipal utama harus disertakan dengan biografi pendek setiap eksekutif. Ini harus bersifat peribadi dan mencerminkan pilihan, budaya dan gaya syarikat dan kepemimpinannya. Eksekutif kemungkinan besar akan menginginkan fakta tertentu disertakan dan yang lain dikecualikan, tetapi beberapa perkara seperti pencapaian pendidikan dan profesional adalah standard. Sekiranya anda menulis senarai prinsipal syarikat utama, luangkan masa untuk masing-masing. Bercakap dengan rakan mereka. Ketahui apa yang membuat mereka berdetik. Kenal pasti pencapaian. Tekankan khidmat masyarakat. Kemukakan soalan mengenai keluarga, hobi dan saat-saat yang paling memalukan. Warnakan pengetua sebagai orang "biasa". Ini dapat membantu mengatasi jarak jauh stereotaip menara gading.

Tetapkan Nada

Gunakan budaya perniagaan kecil anda untuk menetapkan nada senarai anda. Senarai prinsipal utama firma perakaunan akan dibaca jauh berbeza daripada satu syarikat pengeluar perabot milik keluarga. Gunakan bahasa yang canggih namun santai yang menghasilkan getaran yang baik dengan khalayak sasaran anda - pelanggan dan pelabur anda. Elakkan ungkapan hiperbola dan usang seperti terbaik, pecah tanah, canggih dan bertaraf dunia. Pelabur melihat kata-kata itu setiap hari dan mereka menjadi pengisi umum. Bios korporat formal harus digilap, tetapi tidak pernah membosankan. Sebuah syarikat trend trend harus menunjukkan pemimpinnya yang hebat. Senarai yang kurang formal merangkumi kanak-kanak, hobi dan minat khusus untuk memanusiakan subjek.

Terus Ringkas

Senarai anda boleh terdiri dari seratus hingga beberapa ratus perkataan, tetapi lebih pendek selalu lebih baik. Jika tidak, fluff menghalangi dan boleh mematikan pembaca. Lebih buruk lagi, orang itu boleh kelihatan sombong. Ingatlah matlamat anda: letakkan wajah manusia pada syarikat dan jual produknya. Seharusnya sekilas pandangan pengetua dan syarikat, bukan tesis. Tanya pada diri anda apa yang unik dan menarik mengenai syarikat itu. Jangan mengembalikan resume eksekutif. Yang penting ialah ingat perkara yang penting bagi orang yang berminat dengan senarai prinsipal utama anda.