Alat dengar Bluetooth tidak akan bersambung ke iPad saya

Sekiranya perniagaan anda menggunakan perkhidmatan Protokol Suara melalui Internet, seperti Google Voice atau Skype, anda dapat menangani panggilan telefon tersebut di iPad anda menggunakan alat dengar Bluetooth. Menggunakan Bluetooth membebaskan tangan anda untuk menggunakan iPad atau peranti lain untuk menyelesaikan pertanyaan pelanggan atau dalaman yang anda bincangkan melalui alat dengar. Masalah menyambungkan alat dengar Bluetooth ke iPad boleh disebabkan oleh beberapa masalah.

Pastikan Bluetooth Diaktifkan

Sebelum iPad anda dapat mengesan peranti Bluetooth, anda harus mengaktifkan ciri Bluetooth pada iPad. Ciri Bluetooth dapat dihidupkan di bahagian Bluetooth pada aplikasi Tetapan. Setelah anda mengaktifkan ciri Bluetooth, senarai peranti Bluetooth yang dikesan oleh iPad anda akan muncul dalam senarai di skrin.

Luar kawasan

Sekiranya anda tidak melihat peranti Bluetooth dalam senarai peranti yang tersedia di iPad, cuba pindahkan peranti Bluetooth lebih dekat ke iPad anda. Rujuk manual pengguna yang disertakan dengan peranti Bluetooth anda untuk melihat jarak yang diperlukan dari iPad untuk dikenali. Sebagai contoh, jika peranti Bluetooth perlu berada dalam jarak 30 kaki dari iPad anda untuk dikenali dan peranti ini berada sejauh 40 kaki, anda perlu menggerakkan kedua-dua peranti tersebut lebih dekat.

Mod Berpasangan / Penemuan

Peranti Bluetooth tidak akan dapat dipasangkan dengan iPad anda jika tidak dalam mod Pairing atau Discovery. Sebilangan besar peranti Bluetooth masuk ke mod Pairing atau Discovery apabila anda menghidupkannya untuk pertama kalinya, tetapi beberapa peranti perlu diletakkan dalam mod ini. Sekiranya peranti Bluetooth anda sudah dipasangkan dengan peranti lain, dan iPad akan menjadi peranti kedua, anda perlu meletakkan alat dengar Bluetooth dalam mod Pairing atau Discovery, kerana tidak akan masuk ke mod itu secara automatik untuk menjadikannya dapat ditemui.

Nombor Pengenalan Peribadi

Beberapa peranti menghendaki anda memasukkan nombor PIN atau kunci laluan setelah memilihnya dari senarai peranti yang tersedia di iPad anda sebelum mereka dipasangkan. Akibatnya, sehingga anda memasukkan nombor PIN yang betul, peranti tidak akan berpasangan. Nombor PIN sering disertakan dalam manual pengguna yang disertakan dengan peranti Bluetooth anda, tetapi mungkin disertakan di tempat lain dalam pembungkusan, seperti pada kad kecil.

Kuasa Bateri Bluetooth

Sekiranya daya bateri peranti Bluetooth rendah, peranti tidak akan dapat masuk ke mod Pairing atau Discovery. Ini boleh menyebabkan kekeliruan kerana peranti akan hidup dan kelihatan berfungsi seperti biasa. Untuk memastikan ini tidak menyebabkan iPad anda tidak dapat mengenali peranti Bluetooth anda, cas sepenuhnya alat dengar Bluetooth sebelum cuba menyambungkan kedua peranti tersebut sekali lagi.