Cara Melaporkan Pancing di Profil Facebook

Phishing melibatkan percubaan untuk mendapatkan nama pengguna, kata laluan dan maklumat peribadi lain dengan memikat pengguna Web yang tidak curiga untuk mengklik pautan ke laman web yang hanya dirancang untuk mengumpulkan maklumat ini. Setelah penggodam yang menjalankan laman web pancingan data memperoleh data, mereka dapat memperoleh akses ke akaun bank dan kredit milik mangsa mereka. Kadang-kadang pancingan data berlaku di Facebook, dan profil atau profil kenalan atau pekerja anda mungkin mempunyai pautan pancingan data yang dipaparkan di dalamnya oleh kenalan yang profilnya secara tidak sengaja telah dirampas untuk tujuan pancingan data. Melaporkan pancingan data ke Facebook membantu Facebook mengembangkan cara yang lebih baik untuk mencegah jenayah dalam talian.

1

Cari siaran yang mencurigakan, seperti yang mengandungi pautan ke laman web yang jelas berada di luar Facebook. Perhatikan mesej yang tidak sesuai dengan corak catatan yang dihantar oleh kenalan perniagaan anda yang biasanya boleh dipercayai. Berhati-hatilah dengan jemputan untuk melihat bintang filem terkenal dalam situasi yang merugikan atau sebarang tawaran barang dagangan percuma, terutamanya jika datang dari orang yang anda kenali tidak menghantar maklumat yang berkaitan dengan topik tersebut.

2

Klik anak panah menu tarik-turun di sudut kanan atas siaran yang menyinggung dan pilih "Laporkan cerita atau spam." Tunggu mesej yang bertuliskan "Kisah ini ditandai sebagai spam" di baris teratas bersama dengan "Jika cerita ini menyalahgunakan, sila ajukan laporan" di baris kedua untuk muncul.

3

Klik kata-kata yang disorot "ajukan laporan" di baris kedua mesej yang muncul selepas anda melaporkan cerita. Tandakan butang radio atas, yang bertanda "Spam atau penipuan", dan tunggu kotak mesej pengesahan yang bertuliskan "Terima kasih atas maklum balas anda" di kotak teks di bawah tajuk "Laporkan Foto".

4

Maklumkan kepada pemilik profil yang namanya tertera di mesej dan maklumkan kepada pemilik bahawa mesej pancingan data diposkan di profil anda dari akaunnya. Nasihatkan mangsa untuk segera menukar kata laluannya dan menukar e-mel log masuk untuk profil tersebut jika boleh.