Kebaikan & Keburukan Pembelian Korporat

Pembelian korporat terdapat dalam pelbagai bentuk. Kadang kala, syarikat membeli syarikat lain untuk mendapatkan akses ke teknologinya atau ke pangkalan pelanggannya. Dalam kes lain, pengurus membeli syarikat untuk mengendalikannya, mungkin apabila membiarkan pengasas bersara. Pembelian juga boleh dilakukan kerana pihak lain ingin memiliki syarikat kerana dia merasakan syarikat itu boleh menjadi pelaburan yang menguntungkan. Kebaikan dan keburukan jenis urus niaga ini sering bergantung pada sisi transaksi mana seseorang mendapati dirinya.

Mendapat Sokongan atau Harta Intelek

Kadang kala syarikat besar akan membeli syarikat yang lebih kecil yang mempunyai teknologi atau produk baru yang menjanjikan. Pembelian ini boleh memberi keuntungan bersih bagi kedua-dua syarikat. Syarikat yang lebih kecil mendapat keuntungan kerana dapat mengakses sumber dan pangkalan pelanggan syarikat besar untuk menyebarkan inovasi. Melakukan ini membantu syarikat besar meningkatkan produknya tanpa perlu membeli atau melesenkan produk dari syarikat yang dibelinya.

Pertandingan Berkurang

Apabila syarikat membeli pesaing, ia dapat meningkatkan keuntungan mereka dengan dua cara: Mereka dapat memperoleh skala ekonomi yang lebih besar, dan mereka menghilangkan risiko terlibat dalam perang harga dengan pesaing itu. Kesannya terhadap pengguna boleh berbeza-beza. Sekiranya pembelian mengurangkan kos, ini dapat menyebabkan harga lebih rendah. Kadang-kadang, pengurangan persaingan menyebabkan harga lebih tinggi kerana syarikat yang baru bergabung tidak mempunyai tekanan persaingan yang cukup.

Kecekapan yang Ditingkatkan

Pembelian korporat dapat membawa kecekapan dengan menghilangkan bidang pertindihan antara kedua syarikat. Ini harus meningkatkan keuntungan dengan mengurangkan perbelanjaan. Walau bagaimanapun, peningkatan kecekapan dikenakan pada kos manusia. Apabila dua syarikat mempunyai dua orang yang melakukan tugas serupa, salah satunya sering diberhentikan. Potensi pemecatan besar-besaran ini boleh mengganggu kehidupan orang dan masyarakat yang mempunyai kepekatan pekerja yang tinggi yang bekerja di syarikat yang terlibat.

Hutang Tinggi

Pembelian leverage biasanya dilakukan dengan meminjam wang untuk memperoleh syarikat tersebut. Selepas pembelian, syarikat yang tinggal dibebani dengan beban membayar hutang. Walaupun hutang yang tinggi dapat menjatuhkan disiplin pada sebuah syarikat, hal ini juga dapat menyebabkan pemotongan biaya yang tidak wajar atau penjualan keseluruhan bahagian. Dan wang yang dibelanjakan oleh syarikat untuk pembayaran pinjaman adalah wang yang tidak dapat dibelanjakannya untuk mengembangkan produk baru, membawa tenaga penjualan tambahan atau membiayai pertumbuhannya sendiri.

Peluang Keluar

Pembelian korporat adalah alat untuk pengasas yang ingin keluar dari syarikat mereka dan beralih ke cabaran baru atau untuk bersara. Sama ada mereka menjual minat mereka kepada pengurusan mereka sendiri atau kepada syarikat luar, pembelian membolehkan mereka memperoleh ekuiti yang mereka perolehi. Walaupun pilihan ini biasanya positif bagi orang yang mengumpulkan hasil pembelian, kesannya terhadap syarikat lain boleh berbeza-beza bergantung pada siapa yang memperoleh syarikat tersebut dan bagaimana pembelian disusun.