Membuat Pautan Navigasi di Tumblr

Walaupun pada mulanya diasaskan sebagai platform blog mikro, Tumblr kini merangkumi fungsi tambahan. Anda dapat menggunakan hosting dan pemetaan domain Tumblr percuma untuk membuat keseluruhan laman web perniagaan. Semasa memperluas Tumblr di luar blog asas, pautan navigasi membolehkan anda menghubungkan halaman Tumblr. Pautan navigasi tidak selalu muncul secara automatik setiap kali anda membuat halaman, tetapi anda dapat menyesuaikan tetapan anda secara manual untuk menambahkannya ke laman web anda setiap saat.

1

Log masuk ke akaun Tumblr anda.

2

Klik di laman web atau blog yang ingin anda tambah pautan navigasi. Senarai semua laman web dan blog anda muncul di bahagian atas papan pemuka utama Tumblr anda.

3

Klik "Sesuaikan Tema." Tetingkap baru terbuka dengan pilihan penyuntingan lanjutan.

4

Klik tajuk "Halaman" untuk mengembangkannya. Senarai semua halaman laman web anda muncul di bawah tajuk yang diperluas.

5

Klik "Edit" di sebelah mana-mana halaman yang ingin anda sertakan pautan navigasi.

6

Klik kotak centang "Tunjukkan Pautan ke Halaman Ini".

7

Klik pada teks di sebelah kotak centang dan masukkan nama yang dikehendaki untuk pautan navigasi. Secara lalai pautan navigasi mengandungi teks yang sama dengan tajuk halaman kecuali anda memasukkan teks anda sendiri.

8

Klik "Simpan Halaman."

9

Klik "Simpan" sekali lagi untuk keluar ke papan pemuka utama anda. Laman web sekarang harus mengandungi pautan navigasi untuk halaman tersebut; pada kebanyakan tema Tumblr, pautan navigasi muncul di bahagian atas atau kiri laman web.