Cara Mudah Menyejukkan iMac

Salah satu langkah terpenting dalam melindungi komputer anda dalam jangka masa penggunaan yang lama adalah memastikan komputer beroperasi dalam had suhu yang munasabah. Mac boleh mengalami kerosakan pada bahagian operasi yang kritikal apabila suhu dalaman meningkat di atas ambang tertentu, khusus untuk setiap peranti. Walaupun lebih sukar untuk menyejukkan iMac, kerana ia adalah sistem tertutup tanpa ruang untuk pengubahsuaian, terdapat beberapa perkara yang dapat anda lakukan tanpa kos tanpa mengubah komputer itu sendiri.

1

Mengosongkan saluran udara di komputer iMac dan sentiasa membiarkannya bebas dari serpihan. IMac menarik udara sejuk dari persekitaran, dan potensi penyejukannya dibatasi oleh habuk dan serpihan di lubang udara.

2

Letakkan iMac di kawasan di mana ia akan menerima aliran udara yang baik. Sekiranya iMac ditarik ke sudut atau tersekat di ruangan tanpa pengudaraan, ia akan berjalan lebih panas.

3

Letakkan kipas di dekat iMac, letakkan sehingga udara bertiup melintasi lubang. Ini memberikan udara segar dan sejuk ke komputer.

4

Jauhkan iMac dari cahaya matahari. Panas persekitaran dari sinar matahari akan menyukarkan komputer untuk tetap sejuk.

5

Klik ikon Apple di sudut kiri atas dan klik ikon "Kemas kini Perisian" untuk memuat turun dan memasang kemas kini sistem terkini, yang mungkin termasuk perubahan kecekapan yang membantu komputer berjalan lebih sejuk.