Apakah Proses Penyelidikan Perniagaan?

Proses penyelidikan perniagaan merangkumi mempelajari semua aspek syarikat, pelanggan dan pasaran, kemudian menggunakan maklumat tersebut untuk membuat keputusan perniagaan yang tepat. Biasanya, syarikat akan menilai kekuatan dan kelemahannya sendiri, tetapi memberi penekanan khusus pada bagaimana pelanggan melihat produk mereka. Apabila pengurus syarikat mengkaji pasaran, mereka biasanya akan melihat pesaing utama dan industri di mana mereka beroperasi.

Kepentingan

Proses penyelidikan perniagaan sering dimulakan dengan gambaran keseluruhan pasaran atau industri. Objektif utama adalah menentukan sama ada peluang ada dalam pasaran tertentu. Salah satu faktor penentu mungkin berapa banyak pangsa pasar atau peratus daripada jumlah penjualan industri yang dimiliki setiap pesaing. Sebagai contoh, syarikat perisian kecil mungkin menentukan dua pesaing utama mereka. Pesaing A dan B masing-masing mempunyai 60 dan 20 peratus bahagian pasaran. 20 peratus pasaran yang lain mungkin dilayan oleh sebilangan pesaing yang lebih kecil. Syarikat perisian mesti menentukan apakah terdapat cukup potensi perniagaan di pasaran untuk memperoleh keuntungan yang besar. Peraturan pemerintah, kebijakan perdagangan dan dinamika industri lainnya juga harus dipertimbangkan.

Jenis Data

Sebilangan besar data industri dapat diperoleh melalui sumber penyelidikan sekunder. Agensi luar ini, termasuk NPD Group dan Forrester Research, melakukan penyelidikan dengan pengguna untuk menentukan ukuran industri tertentu dan juga trend penjualan. Syarikat yang mahukan maklumat khusus mengenai pelanggan mereka sendiri mesti melakukan penyelidikan utama. Melalui penyelidikan utama, sebuah syarikat dapat mengkaji keperluan dan pilihan produk pelanggannya sendiri. Contoh penyelidikan utama adalah tinjauan kepuasan pelanggan. Tinjauan kepuasan pelanggan dapat membantu syarikat menentukan sejauh mana kepuasan pelanggannya dengan ciri produk tertentu, harga produk dan juga perkhidmatan pelanggan.

Fungsi

Setelah mengumpulkan data dari penyelidikan primer dan sekunder, proses penyelidikan perniagaan memerlukan analisis data dan mencari tren pasaran tertentu atau pilihan pengguna. Pengurusan kemudian akan menggunakan penemuan utama dari data untuk mengembangkan strategi perniagaan atau pemasaran tertentu. Sebagai contoh, jika pelanggan menuntut ciri tambahan, rancangan pengubahsuaian mungkin dibuat untuk produk tertentu. Selain itu, perubahan lain yang diperlukan mengenai produk, perkhidmatan atau memasuki pasar baru akan ditentukan selama tahap analisis. Syarikat kemudian akan menyusun semua alternatif ini untuk pengujian yang berpotensi, menurut artikel "Proses Penyelidikan Perniagaan" di docera.com, sebuah syarikat perunding perniagaan antarabangsa.

Pertimbangan

Proses penyelidikan perniagaan juga memerlukan pengujian alternatif tertentu dari peringkat analisis. Pengujian boleh melibatkan penggunaan model statistik, yang dapat membantu meramalkan tingkah laku pelanggan masa depan, seperti "niat untuk membeli produk." Di samping itu, pengujian pasaran baru mungkin termasuk memperkenalkan produk dalam skala kecil, mempelajari penjualan dan keuntungan, kemudian meluncurkan produk secara lebih serantau atau nasional. Tujuan pengujian dalam proses penyelidikan perniagaan adalah untuk memastikan potensi kejayaan yang lebih baik.

Pencegahan / Penyelesaian

Walaupun proses penyelidikan perniagaan biasanya berakhir dengan pengambilan keputusan yang sebenarnya, proses mengumpulkan data dan menganalisisnya masih berjalan. Syarikat harus terus mengumpulkan maklum balas dari pasar dan pelanggan, kerana pilihan pengguna dapat berubah seperti teknologi.