Perbezaan Antara Pengintipan Industri & Pengintipan Korporat

Perbezaan antara pengintipan industri dan pengintipan korporat adalah 20 tahun dan $ 10 juta. Itulah hukuman maksimum di bawah Akta Pengintipan Industri AS untuk seseorang, dan satu denda yang mungkin dikenakan bagi sebuah organisasi, kerana mencuri rahsia perdagangan untuk wang atau untuk kepentingan negara asing. Sebaliknya, pengintipan korporat merujuk kepada pengumpulan maklumat - beberapa undang-undang, sebahagian bukan - pekerja dan syarikat tanpa pengetahuan atau persetujuan mereka.

Mencuri Rahsia Perdagangan

Industrial Espionage Act tahun 1996 melarang mencuri dan menjual atau menyebarkan rahsia perdagangan - iaitu, rahsia komersial yang mempunyai nilai wang kepada perniagaan yang memilikinya. Bahkan cubaan mencuri, membeli atau menyebarkan rahsia perdagangan melanggar undang-undang. Undang-undang ini juga meliputi pembeli dan konspirasi rahsia perdagangan. Untuk disabitkan kesalahan, pelaku harus mengetahui bahawa mendedahkan rahsia itu akan merosakkan pemiliknya atau bermaksud menggunakan rahsia tersebut untuk merosakkan pemiliknya. Kesedaran dan niat tidak mudah dibuktikan, tetapi sabitan mempunyai akibat yang serius, termasuk penjara, denda atau kedua-duanya.

Menolong Kekuatan Asing

Sekiranya rahsia perdagangan itu dijual kepada syarikat AS, pencuri atau pembeli yang disabitkan kesalahan boleh menghabiskan 20 tahun penjara dan membayar denda. Sekiranya pencuri atau pembeli adalah organisasi, denda boleh mencecah $ 5 juta. Sekiranya tuduhan mencuri rahsia perdagangan untuk disampaikan kepada pemerintah asing, sama ada wang bertukar tangan atau tidak, biasanya disebut pengintipan ekonomi. Sekiranya pencuri itu adalah organisasi, boleh didenda $ 10 juta atau tiga kali ganda nilai rahsia, termasuk kos penyelidikannya. Individu pertama yang disabitkan dengan pengintipan ekonomi adalah seorang jurutera Boeing yang telah bersara, "Chuck" Chung, yang membocorkan teknologi ulang-alik angkasa kepada pemerintah China. Dia dijatuhkan hukuman penjara selama 15 tahun 8 bulan pada tahun 2009.

Pengintipan Korporat Boleh Sah

Pengintipan korporat bukanlah suatu kejahatan jika kaedah yang digunakan untuk menjalankannya adalah sah. Contohnya termasuk mengupah pembeli rahsia untuk menilai kedai runcit atau hanya menyewa penyiasat untuk menguping di pameran perdagangan. Istilah ini juga digunakan untuk menggambarkan penggunaan internet untuk mengumpulkan maklumat untuk menyesuaikan pemasaran kepada pelanggan individu. Apabila syarikat melacak carian web dan penekanan kunci pekerja yang menggunakan komputernya, itu tidak melanggar undang-undang. Syarikat boleh dan melakukan kesalahan dalam talian, bagaimanapun, dengan mendapatkan maklumat secara haram.

Kedua-dua Jenayah Mengintip dan Mengintip secara haram

Salah satu kes pengintipan korporat sekarang adalah usaha Hewlett-Packard pada tahun 2006 untuk mengetahui siapa yang membocorkan rahsia kepada media. Eksekutif mengupah penyiasat, yang menggunakan "dalih", kaedah menipu dan menyalahi undang-undang untuk mendapatkan maklumat peribadi, untuk mengumpulkan rekod telefon beberapa wartawan. Hewlett-Packard akhirnya membayar $ 14.5 juta kepada negeri California dan wang tambahan kepada wartawan yang diintainya. Syarikat itu, bagaimanapun, tidak melakukan jenayah persekutuan. Melanggar Akta Pengintipan Perindustrian adalah jenayah terhadap pemerintah AS, dan hukuman yang berat menunjukkan kenyataan itu.