Adakah Kadar Faedah Membantu Kekurangan Belanjawan?

Defisit biasanya merujuk kepada keadaan kesihatan kewangan di mana perbelanjaan melebihi pendapatan. Ekonomi yang lemah akan menaikkan defisit dan menurunkan permintaan dana. Kerajaan boleh bertindak balas melalui dasar monetari yang meningkatkan pertumbuhan wang dengan membeli sekuriti yang dikeluarkan oleh kerajaan secara langsung untuk membiayai defisit. Sebagai alternatif, sektor swasta boleh membeli sekuriti ini. Walau bagaimanapun, defisit akan menimbulkan tekanan inflasi, yang berpotensi menyebabkan kenaikan kadar faedah yang bergantung pada hubungan penawaran-permintaan wang dan jangkaan pulangan modal yang nyata.

Belanja Defisit

Kekurangan dijana apabila perbelanjaan kerajaan melebihi pendapatannya. Untuk membiayai operasinya dan meningkatkan perbelanjaan, ia meminjam wang dari sektor swasta dan / atau dari pemerintah asing. Belanja defisit dapat dimanfaatkan oleh kerajaan pusat sebagai alat dasar fiskal untuk membantu merangsang aktiviti perniagaan - dan oleh itu ekonomi - pada masa kemelesetan. Walaupun peningkatan perbelanjaan kerajaan dapat menciptakan pekerjaan dan memacu perbelanjaan pengguna, suku bunga pasti akan meningkat ketika pemerintah meminjam lebih banyak.

Kesan Kadar Faedah

Defisit kerajaan dikaitkan dengan kenaikan kadar faedah jangka panjang. Segala usaha untuk menurunkan tahap simpanan nasional yang diharapkan akan memberi tekanan ke atas jangkaan kadar faedah jangka pendek. Sebaliknya, kenaikan kadar faedah akan mengakibatkan peningkatan defisit anggaran masa depan, menurunkan pelaburan domestik dan mengurangkan tahap output masa depan. Ini kerana pelaburan domestik kebanyakannya dibiayai dari simpanan negara. Selanjutnya, ketika kadar faedah meningkat, harga bon jatuh. Oleh kerana kerajaan mengumpulkan wang untuk menampung defisit melalui penjualan bon, kadar yang lebih tinggi menaikkan kos pinjaman.

Kesan terhadap Perniagaan

Bagi perniagaan biasa, terutama yang kecil, kadar faedah yang lebih tinggi menjadikan pinjaman wang menjadi lebih mahal, yang dapat menahan pertumbuhan. Ketika suku bunga meningkat, bank akan mengenakan lebih banyak pinjaman pinjaman perniagaan, menyebabkan beberapa perusahaan menangguhkan projek baru, pengembangan atau pengambilan pekerja, yang menghalang pertumbuhan ekonomi secara keseluruhan. Kadar faedah yang rendah kemungkinan akan menghasilkan lebih banyak pinjaman, kerana perniagaan dapat memperoleh usaha baru, membiayai pertumbuhan perniagaan, meningkatkan keuntungan dan melunaskan bunga pinjaman sambil mempertahankan keuntungan.

Menyesakkan

Defisit tersebut menyebabkan peningkatan pinjaman kerajaan untuk memberikan perkhidmatan atau kebaikan. Ini menggunakan sumber kewangan dan sumber lain yang biasanya digunakan oleh syarikat swasta untuk mengembangkan projek seperti pelaburan di kediaman atau peralatan kilang. Lebih-lebih lagi, ia menolak industri swasta peluang perniagaan - daripada menambahkan output tambahan untuk ekonomi, perbelanjaan pemerintah menggantikan output sektor swasta. Penurunan pelaburan swasta ini disebabkan oleh peningkatan pelaburan kerajaan disebut sebagai kesesakan dan merupakan akibat negatif dari defisit belanjawan. Penumpukan keluar membawa kepada kadar faedah yang lebih tinggi yang seterusnya mengimbangi kesan merangsang perbelanjaan kerajaan.