Nilai Pasaran Adil bagi Peralatan & Perabot Terpakai

Nilai pasaran wajar merujuk kepada nilai yang mungkin anda jangkakan untuk mendapatkan barang anda di pasaran terbuka. Sebagai contoh, jika anda menyumbangkan perabot pejabat lama dari perniagaan anda kepada badan amal, nilai pasaran wajar perabot tersebut sama dengan jumlah yang anda jangkakan untuk pembeli yang biasa dengan perabot pejabat. IRS menyenaraikan empat kaedah yang boleh anda gunakan untuk menentukan nilai pasaran wajar bagi peralatan dan kelengkapan terpakai yang ingin anda tolak dari pendapatan anda.

Jumlah Jual Semula

Salah satu cara untuk menentukan nilai pasaran wajar barang anda, atau FMV, adalah dengan melihat kos sebenar atau nilai jualan semula. Ini bermaksud bahawa jika anda menyumbangkan perabot tersebut ke tempat yang menjualnya semula kepada orang ramai, anda dapat menolak nilai yang diharapkan organisasi akan terima dari penjualan. Contohnya, anda menyumbangkan kerusi pejabat terpakai kepada badan amal seperti Goodwill atau Salvation Army. Sekiranya organisasi itu menetapkan harga $ 20 di kedai runcit mereka, maka $ 20 dianggap nilai pasaran wajar. Walaupun anda tidak menyumbang kepada jenis organisasi ini, anda dapat melihat nilai penjualan semula organisasi tersebut untuk item serupa untuk menentukan FMV untuk perkakas dan perabot yang anda sumbangkan kepada organisasi lain yang mungkin tidak menjual semula barang anda.

Jualan Hartanah yang Sebanding

Sama seperti nilai jualan semula, anda dapat melihat penjualan harta tanah yang setanding, yang bermaksud item yang serupa dengan fungsi, usia, ciri dan keadaan anda. Penjual runcit seperti yang disebutkan sebelumnya adalah salah satu cara untuk mengukur FMV dengan cara ini, tetapi selalunya paling mudah untuk mencari barang anda secara dalam talian melalui pelbagai kedai runcit dan penjualan semula. Contohnya, masukkan keterangan alat yang anda hargai ke laman lelong dalam talian. Cari item yang baru dijual yang serupa dengan keterangan anda; harga yang anda dapati rata-rata untuk FMV item anda Meminta harga atau tawaran lelong yang tidak lengkap tidak memenuhi syarat untuk tujuan ini. Walau bagaimanapun, harga runcit di persekitaran bukan lelong boleh dikira sebagai harga harta tanah yang setanding. Dapatkan nilai beberapa produk yang setanding dan hitung rata-rata untuk mencari FMV yang paling tepat.

Kos penggantian

Ini terdengar seperti kaedah mudah, tetapi berhati-hatilah: Kos penggantian barang anda tidak sama dengan nilai pasaran wajarnya. Untuk mendapatkan FMV dari kos penggantian, cari harga runcit untuk barang pengganti, seperti meja baru dengan ciri yang sama dengan yang lama. Kemudian tolak dari jumlah tersebut mengikut umur dan keadaan meja lama anda. Kaedah ini sukar kecuali anda sangat memahami kaedah kos susut nilai, jadi lebih baik anda mengikuti kaedah penilaian lain melainkan item tersebut berumur kurang dari satu tahun dan digunakan dengan sangat ringan.

Pendapat Ahli

Sekiranya anda menilai peralatan dan perabot antik, seperti meja tulis dari era penting atau perkakas komputer mewah, pendapat pakar dapat membantu. Ini jarang berlaku untuk perabot atau perkakas, tetapi jika anda mempunyai barang antik yang anda syak bernilai lebih dari $ 5,000, dapatkan penilai yang berkelayakan untuk menentukan FMV. Penilaian bertulis melindungi anda jika anda menuntut jumlah potongan yang tinggi untuk item ini yang kelihatan mencurigakan kepada juruaudit.

Pertimbangan

Menurut piawaian IRS, perabot dan perkakas yang dalam keadaan adil atau buruk tidak mempunyai nilai. Penentuan nilai pasaran wajar hanya berlaku untuk item dalam keadaan baik atau lebih baik. Walau bagaimanapun, jika anda menentukan nilai pasaran wajar untuk menjual semula barang-barang anda sendiri dan tidak mahu mengklaimnya sebagai penghapusan untuk perniagaan anda, gunakan kaedah penjualan semula atau harta tanah yang setanding untuk menetapkan harga permintaan anda pada nilai yang wajar.