Kebaikan dan Keburukan Ejen Kakitangan

Kakitangan agensi mencari calon pekerjaan untuk membuka jawatan. Banyak agensi pakar dalam industri atau kawasan tertentu. Mereka mengembangkan ujian yang diarahkan untuk menentukan set kemahiran calon. Di samping itu, mereka biasanya memeriksa rujukan, sejarah pekerjaan dan latar belakang sebelum menghantar calon untuk wawancara. Perkhidmatan mereka menjimatkan masa, tetapi mungkin memerlukan banyak wang. Faedah menggunakan agensi kakitangan untuk mencari pekerja bergantung pada keperluan anda.

Penjimatan Masa

Mengisi pembukaan pekerjaan biasanya merupakan proses yang cepat melalui agensi kepegawaian. Anda memberitahu agensi itu apa pekerjaan yang diperlukan dan kelayakan apa yang anda cari dalam calon. Agensi menarik calon yang diyakini memenuhi keperluan anda dan menghantarnya kepada anda untuk ditemuduga. Sekiranya anda bekerja dengan agensi yang bertanggungjawab, setiap calon yang anda wawancara akan sudah selesai membuat latar belakang dan pemeriksaan rujukan pekerjaan dan akan memiliki set kemahiran yang anda perlukan untuk pekerjaan itu. Ini menjimatkan banyak masa, kerana anda tidak perlu mengiklankan kedudukan, menyingkirkan pemohon yang tidak berkelayakan dan kemudian melakukan pemeriksaan latar belakang dan rujukan bagi mereka yang berkelayakan.

Cuba Sebelum Anda Menyewa

Agensi penggajian sementara membolehkan anda mencuba calon sebelum bertugas. Calon yang dihantar oleh agensi tetap menjadi pegawai agensi tersebut untuk jangka masa yang telah ditentukan. Ini memberi anda peluang untuk memerhatikan kemampuan calon untuk bekerja dengan baik dengan pekerja anda yang lain. Anda juga dapat melihat betapa mudahnya calon menyesuaikan diri dengan kedudukan baru.

Semangat

Kesan negatif terhadap semangat syarikat adalah risiko menggunakan agensi kakitangan untuk mengisi peluang pekerjaan anda. Pekerja sementara, yang bekerja berdampingan dengan pekerja tetap anda mungkin menimbulkan rasa tidak senang untuk melakukan pekerjaan yang sama tanpa faedah yang anda berikan kepada pekerja tetap anda.

Masalah Perundangan

Sebilangan majikan telah disaman kerana menjadikan pekerja sebagai sementara untuk jangka masa yang lama - bertahun-tahun, dalam beberapa kes. Dalam beberapa kes, pengadilan memandang ini sebagai usaha untuk mengurangi tanggungjawab majikan, sementara mengharapkan pekerja sementara memenuhi semua tugas dan kewajiban jangka panjang pekerja tetap.

Kekosongan Sementara

Kontrak sementara juga digunakan untuk mengisi kekosongan sementara, seperti cuti sakit pekerja, cuti bersalin dan limpahan kerja. Membawa pekerja sementara menjimatkan wang dengan mengelakkan kos lebih masa dan mengelakkan pekerja tetap anda terbakar dengan bekerja terlalu banyak jam. Ini dapat membantu anda mengekalkan pekerja.