Definisi Gaji Positif Penerima

Dengan tahap penipuan cek yang tinggi di AS, perniagaan yang mengeluarkan cek kepada pembekal dan penerima pembayaran lain perlu mengesan pembayaran mereka. Syarikat boleh menghadapi hutang yang besar sekiranya cek yang telah diubah untuk menambah beberapa ribu dolar ditunaikan, membayar lebih banyak daripada syarikat yang ingin dilepaskan. Ini boleh menyebabkan akaun bank yang ditarik balik dan penolakan pembayaran lain, yang menimbulkan kedua-dua yuran bank dan kemarahan penerima dengan cek yang tidak dihormati. Pentadbiran Keselamatan Sosial AS mengesyorkan "sistem pembayaran positif penerima gaji" sebagai langkah berjaga-jaga untuk organisasi dan individu.

Definisi

Bayaran positif penerima adalah sistem pengurusan tunai yang digunakan oleh sebilangan bank untuk membantu mengurangkan insiden penipuan cek. Sistem ini membolehkan bank mengkaji pelbagai aspek cek yang disajikan untuk pembayaran dan membandingkannya dengan senarai cek yang dikeluarkan. Bank membayar setiap cek hanya jika semua tanda dapat disahkan. Ini membantu memastikan bahawa cek atau cek yang dikeluarkan secara palsu tidak dibayar.

Bagaimana ia berfungsi

Syarikat menyusun senarai cek yang dikeluarkan setiap hari dan menghantarnya secara elektronik ke bank. Senarai tersebut merangkumi nombor akaun bank syarikat, nombor cek, tarikh dan jumlah pengeluaran cek tersebut. Apabila penerima menunjukkan cek dari syarikat untuk pembayaran, sistem elektronik bank membandingkannya dengan senarai, dan hanya cek yang sepadan sepenuhnya yang dihormati. Sebarang cek yang tidak sesuai dengan senarai tidak dibayar, dan salinannya dihantar ke syarikat untuk siasatan.

Pilihan

Sistem yang ditawarkan berbeza antara bank, dengan beberapa menyediakan perkhidmatan tambahan untuk pelanggan. Sebagai contoh, satu bank menawarkan pilihan antara perkhidmatan yang dikendalikan oleh bank dan perkhidmatan yang dikendalikan oleh pelanggan. Perkhidmatan yang dikendalikan oleh bank membolehkan pelanggan memberikan data mereka kepada bank terlebih dahulu dan melihat item yang memerlukan siasatan secara elektronik. Di bawah perkhidmatan yang dikendalikan oleh pelanggan, bank menyerahkan kepada pelanggan senarai cek yang disajikan untuk pembayaran setelah fakta, dan pelanggan melakukan proses verifikasi. Pilihan ini berharga lebih rendah dan praktikal untuk syarikat kecil yang mengeluarkan cek lebih sedikit, sementara syarikat besar mungkin menjimatkan kos menggunakan perkhidmatan bank.

Kebaikan

Selain daripada faedah utama untuk mengurangkan penipuan cek, beberapa institusi yang menawarkan gaji positif penerima faedah tambahan. Ini termasuk pilihan untuk menambahkan lapisan kajian lain dalam bentuk nama penerima, yang muncul dalam cek tetapi tidak standard untuk sistem. Manfaat pilihan lain termasuk kemampuan juruwang untuk memeriksa senarai di tempat simpanan, menjimatkan masa yang diperlukan untuk mengimbas dan mengesahkan cek; penghantaran segera melalui Internet item yang berpotensi menipu kepada syarikat pelanggan; dan ketersediaan laporan berkala dari bank.