Cara Membuat PDF dengan Medan yang Boleh Diedit

PDF biasanya dilihat dalam program tanpa alat penyuntingan PDF. Dengan fakta itu, membuat PDF dengan medan yang dapat diedit membolehkan anda membuat borang yang tahan terhadap gangguan atau perubahan yang tidak disengajakan. Sebagai contoh, anda boleh membuat PDF dengan kotak teks untuk pelanggan yang memerlukan tandatangan perniagaan anda. Beberapa sumber percuma membolehkan anda membuat PDF dengan medan yang dapat diedit. Manfaat sampingan dari beberapa sumber ini adalah kemampuan untuk menyunting teks PDF dan gambarnya.

PDFescape

1

Klik pautan "Mula Menggunakan Tidak Terdaftar" pada halaman utama PDFescape (pautan di Sumber) dan kemudian klik pautan "Buat Baru" di skrin "Bermula".

2

Klik butang alat "Medan borang" di panel kiri PDFescape. Dialog Form Field Creation Tool muncul. Klik jenis medan yang boleh diedit yang ingin anda masukkan ke dalam PDF. Pilihannya termasuk "Teks," "Radio," "Kotak centang," dan lain-lain. Klik "Pilih" untuk mengesahkan pilihan anda dan tutup dialog.

3

Seret dokumen di lokasi di mana anda mahu bidang yang dapat diedit muncul. PDFescape mencipta bidang. Perhatikan bahawa tidak ada bidang yang mempunyai teks lalai atau meminta untuk menyertainya.

4

Buat medan tambahan yang dapat diedit mengikut keperluan dan kemudian klik butang "Muat turun" di panel kiri PDFescape. Ikuti arahan penyemak imbas anda untuk menyimpan PDF ke PC anda.

Pereka Bentuk PDF

1

Pasang dan jalankan PDF Forms Designer (pautan dalam Sumber) dan kemudian klik arahan "Fail" menu "Baru" untuk membuat PDF baru. Seret mana-mana bidang yang dapat diedit di panel "Perpustakaan", seperti "Medan Teks", "Butang Radio", atau "Kotak Centang" ke dokumen.

2

Klik dua kali teks lalai atau cepat dari medan yang dimasukkan, seperti "Kotak semak", kemudian ketik teks yang anda inginkan di tempatnya. Contohnya, anda boleh menaip "Sila langganan saya ke buletin anda" untuk bidang kotak centang.

3

Klik menu "Fail" "Terbitkan Dokumen PDF" dan kemudian taipkan nama di bidang "Nama fail" pada dialog "Simpan". Klik "Simpan" untuk menyimpan PDF dengan medan yang dapat diedit.

Cabutan OpenOffice

1

Buka Cabutan dan kemudian Pasang Sambungan Import PDF (pautan di Sumber). Klik menu "Lihat" dan kemudian klik "Bar Alat." Klik "Form Controls" untuk memaparkan palet bidang yang boleh anda masukkan ke dalam dokumen. Seret medan yang dapat diedit, seperti "Kotak Centang" atau "Kotak Teks", ke dokumen.

2

Klik butang anak panah palet "Bentuk" dan kemudian klik medan yang teks lalai atau permintaannya ingin anda edit. Klik kanan medan dan kemudian klik "Control." Ketikkan teks lalai di medan "Label" dengan teks yang ingin anda muncul, misalnya "Klik di sini untuk melanggan buletin kami."

3

Klik perintah "Fail" menu "Eksport sebagai PDF" dan kemudian simpan PDF menggunakan kawalan dialog "Eksport".