Cara Mengira Gaji Bersih Saya Setelah Semua Potongan & Pemotongan

Walaupun gaji tahunan adalah titik permulaan untuk menentukan pendapatan anda, anda mungkin ingin mengetahui berapa jumlah pendapatan bersih anda setiap bulan. Kerajaan persekutuan, serta kebanyakan kerajaan negeri dan tempatan menghendaki majikan anda menahan sejumlah wang dari setiap gaji. Di samping itu, anda mungkin mempunyai potongan lain yang mempengaruhi pendapatan bersih anda.

1

Bahagikan gaji tahunan anda dengan 26 untuk mencapai gaji separuh mingguan kasar anda.

2

Kurangkan sebarang pemotongan sebelum cukai, seperti premium insurans kesihatan dan sumbangan pelan persaraan, dari pendapatan kasar separuh bulanan anda.

3

Hitung jumlah penahanan persekutuan yang mesti ditolak dari pendapatan anda. Jumlahnya bergantung pada status pemfailan anda dan jumlah pendapatan kasar anda. Jumlahnya juga boleh berubah setiap tahun. IRS menawarkan panduan cukai untuk membantu anda menentukan jumlah cukai pegangan yang betul.

4

Kurangkan jumlah insurans selamat dan kecacatan orang tua FICA, atau jumlah OASDI, dan FICA Medicare. FICA OASDI secara amnya adalah 6.2 peratus daripada pendapatan kasar anda sehingga maksimum setahun; namun, untuk tahun 2011, peratusannya dikurangkan menjadi 4.2 peratus. FICA Medicare adalah 1.45 peratus daripada pendapatan kasar anda.

5

Kira dan tolak cukai negeri dan tempatan anda. Kadar cukai negeri dan tempatan akan berbeza-beza. Hubungi bahagian pendapatan negeri anda untuk mendapatkan petunjuk dalam menentukan kadar cukai negeri dan tempatan anda.

6

Hitung pendapatan kasar selepas cukai. Kemudian tolak baki potongan yang diperlukan seperti pembayaran sokongan anak atau hiasan yang diperintahkan oleh mahkamah.

7

Gandakan baki dengan dua untuk memperoleh pendapatan bulanan bersih anda