Bagaimana Saya Menambah Pencetak Dell Tanpa Cakera?

Anda masih boleh menambah dan memasang pencetak Dell walaupun anda tidak mempunyai cakera pemasangan dengan memuat turun dan memasang perisian dari laman Sokongan Dell. Cakera pemasangan pencetak sering berakhir seperti cakera pemasangan yang disertakan dengan semua perkakasan komputer: ia tidak dapat dijumpai ketika anda memerlukannya. Memasang pencetak Dell tanpa cakera pemasangan sesingkat mungkin seolah-olah anda masih mempunyai cakera.

Biarkan Windows Melakukan Kerja

Sekiranya anda memasang pencetak Dell ke PC dan komputer mengenalinya sebagai pencetak, ada kemungkinan ia berfungsi tanpa perisian Dell. Sekiranya anda telah menghidupkan Plug and Play, Windows mungkin dapat memasang pencetak dan mengaktifkannya untuk dicetak hanya dengan memasangnya. Jika ini tidak berfungsi atau anda menggunakan pencetak berangkaian, ketik "Tambahkan Pencetak" ke menu Carian Windows, pilih pilihan "Tetapan", klik "Persediaan Pencetak Lanjutan," pilih "Tambah Pencetak," jalankan Wisaya Pemasangan dan ikuti arahan di layar. Proses ini mungkin dapat memuat turun semua perisian yang diperlukan untuk memasang pencetak melalui Windows Update.

Kenal pasti Model Pencetak Anda

Mengenal pasti model pencetak mempercepat proses mencari perisian. Pencetak itu sendiri mesti memaparkan nama model dengan jelas di bahagian depan. Sekiranya nama model tergores atau tidak kelihatan dengan jelas, anda mungkin dapat mencari nama model pencetak dengan memeriksa komputer yang sebelumnya menggunakan pencetak untuk pemasangan aktif. Anda boleh mendapatkan senarai pencetak yang dipasang dengan pergi ke Panel Kawalan dan memilih pilihan "Peranti dan Pencetak". Pencetak akan disenaraikan dengan perkataan "Dell" dalam tajuknya. Sebilangan pencetak Dell mungkin berkongsi perisian, tetapi kemungkinan perisian untuk model pencetak yang berbeza tidak akan berfungsi dengan model semasa anda.

Cari Perisian

Laman Dukungan Dell menampilkan carian produk dan senarai yang boleh anda gunakan untuk mencari perisian pencetak anda (pautan di Sumber). Ketik nama model pencetak ke dalam bar carian atau periksa senarai induk pencetak untuk mencari pencetak anda. Setelah anda mengenal pasti pencetak, laman Dell akan membentangkan halaman yang menyenaraikan semua perisian yang tersedia untuk pencetak anda. Muat turun perisian yang sesuai untuk sistem operasi komputer anda ke pemacu tempatan.

Pasang Perisian

Anda boleh memasang perisian pencetak setelah muat turun selesai. Cari program persediaan pada cakera keras anda melalui Windows Explorer atau senarai muat turun penyemak imbas anda dan klik dua kali untuk menjalankannya. Setelah program pemasang dilancarkan, ikuti arahan di skrin untuk memasang pencetak di komputer anda. Proses pemasangan biasanya memerlukan anda menyambungkan pencetak ke komputer yang diinginkan sebelum menjalankan program persediaan.