Tutorial Cara Membuat Warna Lebih Bersemangat di Photoshop

Oleh kerana kamera selalu diubah, diperbaiki dan dimuat dengan ciri, mereka dapat menawarkan lebih banyak pilihan untuk jurugambar yang ingin menangkap warna pelangi yang hampir tidak berkesudahan di spektrum. Tetapi tidak kira peralatan, pencahayaan atau subjek anda, anda tidak dapat mencapai kecerahan dan ketepuan semata-mata yang diinginkan untuk penampilan yang cerah. Sebaliknya, bergantung pada Adobe Photoshop, yang menawarkan dua cara berbeza untuk menjadikan warna dalam foto digital kelihatan lebih bersemangat. Meningkatkan semangat di Photoshop tidak akan menjejaskan imej asal anda atau merosakkan integriti yang anda tangkap.

1

Mulakan Adobe Photoshop. Klik menu "Fail". Klik "Buka." Cari foto dengan warna untuk menjadikannya lebih terang dan klik dua kali pada nama fail. Ketika gambar terbuka, jika Anda tidak dapat melihat keseluruhan gambar, klik menu "View" dan pilih "Fit on Screen."

2

Klik menu "Gambar" di bahagian atas meja kerja Photoshop. Klik "Pelarasan." Pilih "Vibrance" dari menu terbang keluar.

3

Seret tetingkap "Vibrance" kecil ke sisi. Anda seharusnya dapat melihat dan menggunakan tetingkap serta melihat keseluruhan gambar anda.

4

Luncurkan bar "Vibrance" ke kanan. Perhatikan bagaimana warnanya kelihatan lebih cerah dan cerah semasa anda meluncur ke kanan.

5

Luncurkan bar "Ketepuan" ke kanan. Ini adalah pilihan; ia dapat menghilangkan sebilangan realisme gambar, tetapi meningkatkan jumlah warna dalam gambar.

6

Klik butang "OK" untuk menutup tetingkap dan kembali ke gambar yang baru bersemangat.

7

Klik menu "Fail" dan pilih "Simpan Sebagai." Taipkan nama baru untuk gambar ini untuk mengelakkan menimpa gambar asli yang tidak bertenaga. Klik butang "Simpan".