Apakah Tahap Paling Kritis dalam Proses Pembangunan Produk Baru?

Melancarkan produk baru bukanlah tugas yang harus dipandang ringan. Sekiranya produk tidak dijual seperti yang dirancang, itu adalah pelaburan yang sia-sia dalam pengiklanan, kos inventori dan pembuatan. Untuk mengelakkan senario ini, penting untuk mengikuti proses pengembangan langkah demi langkah dan kemudian melepaskan produk tersebut kepada umum. Walaupun semua peringkat pengembangan produk adalah penting, satu adalah tahap yang paling kritikal dalam prosesnya.

Prosesnya

Langkah pertama proses pengembangan produk baru adalah penjanaan idea dan penyaringan. Semasa proses ini, anda mesti merangkumi konsep serta ciri dan faedah yang dicadangkan. Langkah seterusnya adalah penyelidikan dan pengujian konsep untuk melihat apakah ia dapat dilaksanakan. Setelah melalui langkah itu, anda mesti membuat rancangan pemasaran untuk merancang produk akhir dan mengiklankannya kepada khalayak sasaran. Setelah mengeluarkan produk tersebut di pasaran ujian, produk terbaru akan dikeluarkan kepada umum.

Paling Kritikal

Langkah paling kritikal dari proses pengeluaran produk baru adalah penyelidikan dan pengujian. Walaupun produk mungkin kelihatan seperti idea pintar pada konsepnya, pandangan yang lebih dalam dapat menunjukkan kelemahan besar. Sebagai contoh, anda mungkin mengetahui bahawa syarikat lain cuba mengeluarkan produk serupa dengan hasil yang tidak memuaskan. Juga, pengujian sampel produk mungkin mendedahkan bahaya yang berpotensi kepada pengguna. Contohnya, beberapa mainan kanak-kanak mempunyai bahagian kecil yang boleh pecah dan menyebabkan risiko tersedak.

Pencarian Paten

Sebab lain mengapa langkah penyelidikan produk adalah penting ialah anda harus memastikan bahawa orang lain belum mempunyai hak atas idea produk tepat anda. Paten melindungi idea untuk penemuan tertentu untuk jangka masa tertentu. Sekiranya anda membelanjakan wang untuk membuat dan menjual produk tanpa memeriksa paten yang ada, itu boleh menyebabkan konflik yang mahal.

Kumpulan Fokus

Banyak produk gagal kerana pengeluar tidak mengambil kira pendapat pelanggan sasaran. Kumpulan fokus adalah alat penyelidikan produk baru yang berguna untuk mendapatkan pendapat pengguna yang disasarkan. Dalam kumpulan fokus, setiap ahli berpeluang meninjau contoh produk baru, iklan yang dicadangkan dan ciri produk utama. Sebagai pengeluar produk, anda berpeluang mengajukan pertanyaan kepada kumpulan fokus untuk menentukan kemungkinan anggotanya membeli produk tersebut dan berapa banyak yang akan mereka bayar sehingga anda dapat menetapkan harga yang wajar. Kumpulan fokus mungkin juga menawarkan idea untuk penambahbaikan pada reka bentuk semasa.