Peranan & Kelebihan DBMS?

Sistem pengurusan pangkalan data, atau DBMS, mungkin bertanggungjawab untuk banyak aktiviti penting yang anda lakukan setiap hari. DBMS, misalnya, dapat membantu pengurus kedai runcit anda menyimpan stok. Laman web video juga boleh menggunakan DBMS untuk memungkinkan perkongsian media. DBMS sering memerlukan beberapa orang dalam peranan yang berbeza untuk memastikan data organisasi berjalan lancar.

Asas DBMS

Sistem pengurusan pangkalan data adalah istilah mewah yang merujuk kepada sistem yang menguruskan pangkalan data. Terdapat pelbagai jenis pangkalan data, dan DBMS boleh mengandungi lebih dari satu pangkalan data. Orang sering berinteraksi dengan pangkalan data secara tidak langsung dengan memasukkan maklumat ke dalam program. Semasa anda masuk ke laman web, pelayan Web laman web tersebut dapat mengambil maklumat log masuk anda dari pelayan pangkalan data yang menyimpan maklumat tersebut. Pelayan SQL Microsoft dan Oracle adalah contoh DBMS yang digunakan orang untuk menguruskan maklumat.

Mengapa Manusia Penting

Oleh kerana komputer sering cukup pintar untuk menjalankannya sendiri, anda mungkin tertanya-tanya mengapa mereka memerlukan orang untuk menolong mereka menguruskan data. Anda sering menemui pentadbir pangkalan data, atau DBA, dalam organisasi yang menguruskan DBMS yang besar. Salah satu peranan utama DBA adalah memastikan maklumat pangkalan data selamat. Selain merancang pangkalan data, DBA mungkin satu-satunya orang dalam organisasi yang dapat melakukan tugas pangkalan data tertentu seperti mengarkibkan jadual data. DBA juga membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pengguna sistem.

Peranan dan Tanggungjawab DBMS Tambahan

Tidak setiap pangkalan data mempunyai DBA. Anda mungkin mengetahui perkara ini jika anda menguruskan pangkalan data ringkas yang menggerakkan laman web anda. Beberapa organisasi mungkin mengambil pengaturcara yang juga berfungsi sebagai pentadbir pangkalan data. Organisasi yang lebih kecil bahkan mungkin membenarkan pembangun merancang pangkalan data dan menguruskannya. Di seberang skala, anda akan menemui syarikat besar yang mengupah arkitek pangkalan data. Para profesional yang sangat terlatih ini mengambil peranan reka bentuk yang sering dimiliki DBA. Arkitek pangkalan data juga bekerjasama dengan jabatan dalam organisasi untuk memastikan bahawa semua DBMS memenuhi keperluan semua orang.

Kawal Data Anda

Kemajuan teknologi memungkinkan hampir semua orang membuat pangkalan data dan membiarkan orang lain menggunakannya. Google Docs, misalnya, membolehkan anda mengubah spreadsheet dalam talian menjadi repositori data mudah yang boleh dikemas kini oleh sesiapa sahaja di Web. Sekiranya keperluan data anda lebih kompleks, anda boleh membuat pangkalan data Access dan membaginya di dalam organisasi anda. Apabila anda ingin memberikan kemampuan memproses data asas laman web anda, anda boleh memasang pangkalan data percuma, seperti MySQL atau SQLite. Anda mungkin memerlukan DBMS yang lebih mantap seperti Oracle atau SQL Server jika laman web anda memerlukan kemampuan pengurusan data yang luas.