Apakah Setem Dokumen?

Orang menggunakan cap dokumen untuk menandakan dokumen dengan cepat dengan maklumat yang berkaitan dengan penciptaan, pengedaran atau penyimpanan mereka. Maklumat yang dicop pada, atau disisipkan di dalam, dokumen dapat menyampaikan waktu dan tarikh anda membuat atau menerimanya. Sebagai tambahan, cap dokumen dapat mengesahkan dokumen dengan tandatangan, lambang atau logo peribadi atau perniagaan anda, membantu mengesan dokumen atau membuat catatan mengenai status dokumen tersebut. Kaedah yang harus anda gunakan untuk mencop dokumen bergantung pada jenis dokumen, kandungannya dan pilihan setem anda.

Setem Bukan Elektrik

Setem bukan elektrik mempunyai pelbagai reka bentuk dan merangkumi setem logam mati yang melekat pada dokumen, atau meterai kerajang pada dokumen, seperti cap umum notaris, setem logam mati yang digunakan dengan lilin, dan karet, akrilik dan penutup busa yang digunakan dengan dakwat . Penjual setem menawarkan setem genggam bukan elektrik yang memaparkan gambar atau frasa seperti "Invois," "Dibayar," "Asal," "Salin," "Draf," "Untuk Ulasan Anda," "Selesai," "Rahsia" atau "Keutamaan." Banyak penjual juga menawarkan pilihan setem yang disesuaikan untuk memenuhi keperluan mencetak dokumen anda.

Setem Mesin

Banyak individu dan perniagaan menggunakan mesin stempel pejabat berwayar elektrik atau bateri untuk mencetak dokumen mereka, kerana mesin setem mengurangkan masa yang dihabiskan untuk memproses dokumen-terutama pada projek yang melibatkan banyak daripadanya. Beberapa mesin setem mempunyai plat yang boleh ditukar untuk beralih antara pilihan setem, seperti cap waktu dan cap mesej. Mesin lain mempunyai sistem yang membolehkan anda memprogram maklumat cap yang berbeza, seperti format dan mesej fon yang berbeza.

Setem Imej Elektronik

Pelbagai jenis perisian, termasuk pemprosesan kata, reka bentuk grafik dan program pembaca PDF, membolehkan anda "mencop" dokumen semasa masih dalam format elektronik. Salah satu ciri adalah penyisipan gambar. Imej yang dicop secara elektronik adalah gambar yang kelihatan seperti kesan yang dibuat semasa anda menggunakan alat setem elektrik dan elektrik genggam. Biasanya anda menggunakan ciri penyisipan program untuk mengambil gambar yang ada pada komputer anda dan memasukkannya ke dalam dokumen.

Setem Berasaskan Keselamatan

Setem dokumen lain adalah setem berasaskan keselamatan. Jenis setem ini selalunya merupakan tanda tangan elektronik dalam bentuk gambar tanda tangan, inisial, logo atau nombor keselamatan anda, atau rakaman, yang dihubungkan dengan tanda tangan digital. Tanda tangan digital adalah bentuk pengenalan digital yang dienkripsi, biasanya kunci dan sijil pengesahan digital, yang dilampirkan pada dokumen untuk mengesahkan kepada seseorang yang mengaksesnya bahawa tandatangan itu bukan pemalsuan.