Cara Membuat Pencetak Anda Lebih Cepat

Pencetak yang berprestasi perlahan mempengaruhi produktiviti perniagaan dan kakitangannya, jadi penting agar sebarang peranti perkakasan yang dijalankan oleh syarikat anda beroperasi secepat dan seefisien mungkin. Kelajuan pencetak sedikit sebanyak dibatasi oleh spesifikasi dan reka bentuknya, tetapi beberapa perubahan dapat membuat perbezaan pada prestasi model apa pun.

Tukar Tetapan Cetakan

Setiap pencetak mempunyai tetapan yang berkaitan dengan kualiti output. Sekiranya anda bersedia untuk mendapatkan output berkualiti rendah (misalnya, untuk dokumen diarkibkan yang kurang penting), maka anda dapat mencapai kelajuan cetak yang jauh lebih pantas. Buka skrin pilihan pencetak anda dengan mengklik kanan pada ikon yang relevan di bahagian Peranti dan Pencetak pada Panel Kawalan dan memilih "Pilihan percetakan." Susun atur kotak dialog berikutnya berbeza antara pencetak, tetapi anda harus mencari pilihan untuk mengurangkan kualiti (dan meningkatkan kelajuan) output. Mencetak dalam skala kelabu daripada warna juga dapat meningkatkan kelajuan cetak.

Muat turun Pemacu Pencetak

Pemacu pencetak adalah utiliti perisian kecil yang mengawal komunikasi antara pencetak dan aplikasi pada sistem anda. Muat turun dan pasang versi terbaru pemacu ini dari laman web pengeluar pencetak untuk menerapkan pembetulan pepijat dan peningkatan prestasi yang paling terkini. Mengemas kini pemacu pencetak anda juga meningkatkan keserasian dengan perkakasan dan perisian lain pada sistem anda, faktor lain yang boleh memberi kesan positif pada kelajuan pencetakan.

Tutup Program Lain

Menutup aplikasi yang tidak penting semasa mencetak membebaskan sumber CPU dan RAM dan boleh memberi kesan kecil pada kelajuan pekerjaan cetak anda disusun dan dihantar ke pencetak, terutama jika anda bekerja dengan dokumen atau gambar yang kompleks. Klik kanan pada bar tugas dan pilih "Task Manager" untuk melihat senarai semua aplikasi dan proses yang sedang berjalan. Perhatikan program lain yang mungkin menggunakan pencetak anda (atau pengimbas jika anda menggunakan peranti all-in-one).

Tukar ke USB

Pencetak tanpa wayar dan rangkaian memerlukan masa yang lebih lama untuk menghasilkan pekerjaan kerana pemprosesan tambahan dan kelajuan penghantaran yang lebih rendah. Pertimbangkan untuk memasang pencetak ke PC utama anda secara langsung menggunakan kabel USB untuk kelajuan cetak secepat mungkin. Beberapa model pencetak membolehkan anda menyambungkan pencetak ke satu komputer melalui USB sementara masih terdapat peranti yang tersedia untuk PC lain pada rangkaian yang sama pada masa yang sama. Untuk maklumat lebih lanjut, baca dokumentasi yang disertakan bersama pencetak anda.