Sejauh Mana Pemegang Saham Mengendalikan Kegiatan Perbadanan?

Sebuah syarikat dimiliki oleh pemegang sahamnya dan sebagai kumpulan mereka berpotensi memiliki sejumlah besar kawalan terhadap operasi korporat. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, pemegang saham tidak mempunyai kawalan terhadap operasi sehari-hari atau atas jenis keputusan yang paling penting. Pemegang saham boleh memilih saham mereka pada mesyuarat pemegang saham, yang biasanya diadakan sekali dalam setahun, walaupun mesyuarat khas dapat diadakan pada bila-bila masa. Hak pemegang saham diatur oleh undang-undang perusahaan negeri dan peraturan perundangan syarikat.

Cadangan Pemegang Saham

Mana-mana pemegang saham syarikat mempunyai hak untuk mencadangkan tindakan untuk syarikat tersebut. Walaupun cadangan secara amnya tidak mengikat, ini merupakan petunjuk yang jelas mengenai sentimen pemegang saham. Dalam keadaan di mana lembaga atau pegawai menentang tindakan, mereka mungkin memilih untuk tidak melaksanakan cadangan itu, walaupun mendapat sokongan majoriti pemegang saham. Namun, dalam dekad yang lalu, dewan menjadi lebih responsif terhadap cadangan pemegang saham dan meningkatkan perkadaran yang dilaksanakan.

Pendedahan dan Ketelusan

Dalam syarikat kecil atau besar, apabila pengurusan dipisahkan dari pemegang saham, isu ketelusan dan pendedahan menjadi perkara utama. Di syarikat yang lebih besar, dewan sering menubuhkan jawatankuasa audit dalaman yang bertanggung jawab untuk memantau dan melaporkan elemen tertentu dari perniagaan. Jawatankuasa ini menjadi lebih lazim dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pemegang saham beberapa syarikat awam berprofil tinggi mula menuntut tahap pendedahan dan kawalan yang lebih tinggi terhadap jawatankuasa audit, komposisi dan tanggungjawab mereka. Hasilnya adalah ketelusan kewangan korporat yang lebih besar dan lebih banyak maklumat untuk pemegang saham.

Tindakan Derivatif

Sekiranya pemegang saham percaya bahawa pengurusan syarikat itu melanggar tugas mereka terhadap syarikat atau pemegang sahamnya, dia boleh berusaha untuk membuat permintaan formal di dewan pengarah atau untuk memulai resolusi pemegang saham untuk membuang atau mengganti para pengarah. Namun, jika dia berada dalam posisi minoritas, dia masih dapat mengajukan tuntutan turunan atas nama syarikat terhadap para pengarah. Tuntutan ini menuduh bahawa syarikat tersebut telah dirugikan oleh pelanggaran tugas oleh para pengarah dan sebarang pemulihan kembali kepada syarikat tersebut. Ini dapat menjadi cara yang efektif untuk mendorong syarikat ke arah yang baru dan untuk menghukum para pengarah atau pegawai yang telah bertindak tidak semestinya.

Pemilihan Pengarah

Bagi banyak pemegang saham, walaupun secara teknikalnya menguasai sepenuhnya syarikat, tidak ada kuasa praktikal. Mungkin kuasa pemegang saham terbesar adalah kawalan terhadap komposisi lembaga pengarah. Namun, banyak syarikat akan mempunyai pengurusan (iaitu, pegawai) mencalonkan para pengarah dan memberi para pemegang saham kesempatan untuk memilih "ya" atau tidak memilih, tetapi tidak memilih "tidak" dengan surat suara. Walaupun SEC berusaha untuk membuat perubahan terhadap praktik ini, kebenarannya adalah bahawa pengarah dan pegawai lebih banyak mengendalikan syarikat berbanding dengan pemegang saham, yang peranannya umumnya pasif.